Топ новини:

„Зад маските прозри“ в музикалната биография „Чаплин“

04 Август 2020 коментара Крис Димитрова;
„Зад маските прозри“ в музикалната биография „Чаплин“

Първи дубъл. Камера. Втори няма. Това е животът на сър Чарлс Спенсър Чаплин. Мюзикълът „Чаплин“ е разходка из най-запомнящите се роли на звездата на нямото кино – ролите му във филмите, ролите му в любовта и семейството, ролите му в холивудските среди, ролите му в политиката и социума и най-трудната роля – да бъде Човек.

Всички знаят историята на клоуна, който рисува фалшивата си усмивка и „също като на кино“ влиза в живота. Но чували ли сте историята на сирачето, което накара света да се смее и да плаче с него? Известна крилата фраза на Чарли Чаплин е: В живота си имам много проблеми. Но устните ми не знаят това. Те винаги се усмихват.“ На сцената на Античния театър в Пловдив тази усмивка оживява на лицето на неповторимия Мариан Бачев.

Като на кино немотата се превръща в думи, а черно-бялото в цвят пред филмовата лента на мюзикълa. Пътят на Чаплин води от театъра в голямото кино, от Лондон в Холивуд, от британските мъгла и дъжд в слънцето на топлия Лос Анджелис. Той започва кариерата си нарамил мечтите си в куфар и я завършва обичан от всички зрители. Виждаме не само викторианска Англия и нейните театри, а и Холивуд скоро след своето създаване, в изследването на „движещите се картинки“, в появата на цветното кино, в проговарянето на екрана. Както гласят началните надписи на един от най-популярните филми на Чаплин „Хлапето“ творчеството му е „филм с усмивка, а може би сълза...“. Животът на Чарли Чаплин е точно това – смес от смях и сълзи, сълзи и смях.

„Зад маските прозри“ пеят даровитите актьори на Варненската опера  с разнообразие от тембри и гласове, а публиката като на влакче в увеселителен парк преминава през различните емоции и съпреживява живота на Чаплин „зад маската“. Под пълната луна на пловдивската вечер най-великият актьор и режисьор на нямото кино е жив, оживява и Малкият скитник, всеизвестното му алтер его. Скитникът, намерил обичта на публиката, е във вечно търсене на любовта в света. Скитникът е сам на сцената, сам на улицата, сам дори в тълпата. Докато не среща своята цветарка.

Музикалната биография на един от най-запомнящите се артисти на всички времена прави пълен кръг из истинската история на Чаплин – от дете от сиропиталище, попаднало случайно в театъра до пълната зала с възхищаващи му се хора при присъждането на почетната награда на Филмовата академия за цялостно творчество през 1972г. Драматизирани са отношенията на Чаплин със семейството му – с баща пияница,  душевно болна майка, с брат му, който остава до него през целия му живот, както и с някои от многото му любовници в Холивуд и последната му жена Уна о‘Нийл. Сред филмите, създаването на които можем да проследим, са „Хлапето“, „Цирк“, „Модерни времена“ и „Великият диктатор“.

Оригиналният спектакъл на Кристофър Къртис и Томас Мийхан, игран на Бродуей, е адаптиран на български от режисьора Борис Панкин и диригента Страцимир Павлов, който не само дирижира, но свири на пианото и дори успява да държи листите си сред пловдивския вятър.

Мултимедийното присъствие допълва атмосферата на мюзикъла, като се появяват заглавия на вестници, части от немите му филми, афиши и фотографии на Чаплин. Българската премиера, изпреварвайки дори тази в Лондон, се състоя във Варна и в Пловдив, разкрива един Чарли Чаплин Човека, който се противопоставя на Чарли Чаплин Комедианта. Понякога и клоунът е тъжен. Понякога и клоунът има сълзи в очите.

За завършек на спектакъла най-малките актьори от Варненската опера изпълниха песен на английски от оригиналния сценарий на мюзикъла, докато целият актьорски състав се държеше за ръце пред пловдивската публика.

тагове: Пловдив, античен театър, постановка, Чаплин, премиера, Мариан Бачев