Топ новини:

Startup Bulgaria: Екип Stepsss опитва да стигне до САЩ с правилна походка

05 Декември 2013 коментара Теодор Караколев;
Startup Bulgaria: Екип Stepsss опитва да стигне до САЩ с правилна походка

Победителите в Startup Weekend Sofia – Stepsss се борят с още десетки други стартъп идеи за място на световните финали. До петък всеки може да гласува за българския екип, като целта е да бъдат в топ 15 – така ще получат възможност да пътуват до Силиконовата долина, както и стартова инвестиция за продукта си. Амбицираният екип, създал Stepsss, е един от най-големите фенове на стратъп културата – освен победата в софийския уикенд, те бяха наградени и на пловдивския Startup Weekend месец по-рано, за социален проект в училищата. За българите може да гласувате от този линк, като трябва да потвърдите гласа си по валиден имейл.

На първо време искаме да помогнем на хора, които са претърпели травма или дълго време са били неподвижни и донякъде са забравили да ходят правилно, разказа Стефан Иванов – лидер на екипа и UX дизайнер. Идеята, с която печелят Startup Weekend Sofia е технологична стелка, която се поставя под стъпалото и следи как човек ходи и дали се движи правилно. В стелката са вградени множество сензори за натиск, които създават мрежа от точки и във всяко едно време се получава информация как човек е стъпил, обясни Стефан. Тази информация ще се праща на телефона на потребителя, който да следи дали ходи правилно. Стелките могат да се ползват и от професионални атлети.

Любопитно е, че сензорите са направени от материали, които присъстват във всяка кухня. „Често решенията на проблемите са около нас и просто трябва да отворим очите си и да мислим outside of the box“, смята лидерът на Stepsss. Той добави, че тези „кухненски“ материали вършат работа само за елементарен прототип. Сензорите, които измерват натиска всъщност се правят от момчетата от екипа и те смятат да продължат да ги създават сами.

В екипа, освен Стефан, влизат също младите Атанас Бахчеванов, Никола Дончев и Кристиан Пармаков – в случая разработчици на софтуер и хардуер. Иван Атанасов отговаря за бизнес развитието, а Невена Ганева – за маркетинг и социални мрежи. „С Атанас, Никола и Крис вече бях работил по друг проект – видях, че горят от желание и идеи, и ги поканих да участваме заедно в Пловдив. С Невена работихме в Пловдив, а с Иван – в София, но в момента всички шестима работим заедно в страхотен екип“, каза още Стефан Иванов.

Екипът първоначално се цели в българския пазар, но се стреми максимално бързо да се разшири в цяла Европа и САЩ. По-напред ще мислим за Южна Америка и Азия, добавя амбициозно, но реалистично Стефан.

„Проблеми има навсякъде около нас и за съжаление никак не са малко. От нас зависи дали ще съберем кураж да се изправим срещу тях и да потърсим решение или ще ги подминем с примирение. Решението обикновено е сравнително просто и лесно, просто трябва да вярваме в него и да го правим не за да се облагодетелстваме, а за да решим проблемът и да направим света около нас малко по-добро място за живеене“, довърши още Стефан Иванов.

тагове: startup, стартъп, уикенд, бизнес, предприемачество