Топ новини:

Холандката, която е влюбена в Пловдив

27 Януари 2015 коментара Тони Тодорова;
Холандката, която е влюбена в Пловдив

Винаги се радвам, когато открия  хора, които не само харесват България, но са склонни да експериментират и създават социални проекти. 

Ето защо, сега ще ви представим и Жозефин Баан, момичето, създало проекта „From London with love” или казано за онези, които не си спомнят надписа върху билборд, позициониран на възловото кръстовище на McDonalds през ноември 2014-та. 

Жозефин е родена в Холандия, но сега за последна година учи „Изящни Изкуства” в Лондон. Настоящият й проект сближи Пловдив и Лондон чрез билборд, поставен в България, опитвайки се открехне погледа ни от праволинейното вървене по улиците на града и да провокира сетивата ни, както Пловдив е разчупил нейните.

Нека тя сама да ни разкаже повече за идеята си в следващите редове...

Как се реши да осъществиш идеята си върху билборд?

Отдавна живея в Лондон, а плакатите са част от моята работа и средство за комуникация. Миналото лято посетих България и докато обикалях страната ви забелязах колко много билборди с реклами имате, които нямаше как да не уловят вниманието ми.

Ако трябва да съм честна, замисълът ми стартира първо да осъществя поекта на билборд. След това се замислих и реших да е в България и започнах да търся логично оправдание за проекта. Беше лесно, тук имате огромно количество билборди. Това е кратката историята на „From London with Love”.

Защо не написа „От Ротердам с Любов”?

В момента съм базирана в Лондон и това е мястото, от което извира идеята на моята работа. Мисля също, че Лондон има такъв имидж на голяма столица, все едно е Ню Йорк-а на Европа. Можете да го асоциирате с много неща – история, култура, изобилие – всеки отива там опитвайки се да постигне нещо, както и аз.

Смяташ ли да използваш този проект за твоя дипломна работа?

Да смятам, защото работя върху проекта от много време и е успешен. Той определено е част от проучването, което искам да докажа – да използвам изкуството, без да го затварям между бели стени. Галериите и музеите са атрактивни повече за кралското изкуство, докато аз съм по-заинтересувана от социалната връзка.

Плакатите и билбордовете носят тази идея за реклама и ние получаваме доста от нея всеки ден. Надявам се моята работа да не играе ролята на реклама и да съобщава разни измислици, а да създаде един голям въпросителен знак в нечия глава и да накара хората да се запитат „какво е това”, като смущение в ежедневието.

Не зная как ще продължи, бих искала идеята са се развие навсякъде. Разпространявам я и рандом по мейловете на хора, без да си слагам името, така че хем се забавлявам, хем, когато някой открие мейла, вероятно се пита: „Какво е това, защо го получавам?” и ще се замисли върху него.

Разпространявам неочаквано идеята навсякъде.

А защо избра Пловдив?

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година. Тук почувствах много повече неща, отколкото в София. Бях тук лятото и разбрах за вашата кандидатура и помислих колко подходящ град е Пловдив за Културна столица на Европа.

Какво е мнението ти за останалите градове в България, които кандидатстваха?

Обиколих всички от тях и научих, че България има много исторически важни градове с голямо културно наследство, но мисля, че Пловдив има от всичко по много. Тук имате невероятни места за разглеждане, много повече от София и атмосферата наистина е различна.

Има ли нещо, което не ти допада в Пловдив?

Не. Това е първият град в България, в който пристигнах, тъй като идвахме с автобус от Истанбул и бях много позитивно изненадана. Прекрасен град, има много хора по улиците и атмосферата е топла и забавна. Има много неща за правене и ми харесва, че градът не е много голям, така че можеш да го обходиш и пеша.

 

Изречението From London with Loveзвучи като евтина картичка, която можеш да намериш във всички туристически магазини и мисля, че звучи забавно да има подобен евтин надпис и на билборд.

Забелязах напрежението от страна на UK към източноевропейските страни, но се надявам да се прекрати. За мен е важно проекта да бъде забелязан и коментиран, не искам да казвам добър ли е или лош, всеки има своя гледна точка. Аз просто искам билборда да бъде забелязан.

Наложи ли ти се да платиш много за билборда и беше ли труден процес?

Ами, наложи се да платя, но беше сравнително достъпен и това помогна много. Беше и екстремно лесно и много хора ми помогнаха, имах проблем с уебсайтовете в България, но и това се оправи.

Това, което направих е да преведа изречението „From London with Love” на български и след това да потърся в гугъл „Билборди в България”. Намерих много уебсайтове, свързах се с много от тях и организирахме поставянето на билборда бързо и лесно. Много по-скъпо е да поставиш билборд в Лондон, но това е заради различният икономически стандарт на двете страни, което е нормално.

В България много хора използват билбордите, за да комуникират, за да предложат или да разрушат нещо. Какво мислиш за това, виждала ли си го някъде другаде?

Познавам единствено изкуството на един британски артист, който забожда постери с поезия върху билборди като вид партизански лозунг. Предполагам има хора, които използват тези методи за предложения на различни каузи, но наистина се радвам, че използвате билбордите не само с комерсиална цел. Това означава, че те изпълняват функцията си на средство за комуникатор.

Повече за проекта прочетете ТУК.

тагове: Пловдив, Лондон, култура, Холандия, реклама, Европейска столица, изкуства, квартал, замисъл, проект