Топ новини:

Най-дългото лунно затъмнение за 21 век смая света (СНИМКИ)

28 Юли 2018 коментара Димитър Фердинандов;
Най-дългото лунно затъмнение за 21 век смая света (СНИМКИ)

Грандиозното небесно събитие е продължи около четири часа и бе съпроводено от достигането на Марс до своята опозиция, когато планетата  е най-ярка на небето.

Пълната фаза на днешното лунно затъмнение  продължи около 1 час и 43 минути - период, през който спътникът на Земята придоби червеникаво-кафяв оттенък. Това е и причината,  учените да наричат подобни явления „Кървава луна.“

Затъмнението се наблюдава от Източна Европа, Африка, Азия и Индийски океан. Лунният спектакъл започна в 21:18 ч. българско време с навлизането на Луната в полусянката на Земята и приключи в 01:19 ч. – с напускането ѝ.

Лунното събитие съвпада с деня на опозиция на планетата Марс, когато тя свети най-ярко в нощното небе. Този месец, Марс ще достигне най-близко разстояние до Земята от 2003 г. насам. След опозиция, когато Червената планета ще се разположи точно срещу Слънцето в небето на Земята, тя ще достигне най-близката точка на 31 юли.

Mарс не се е бил на толкова близко разстояние от Земята от 15 години. През 2003 г. двете планети се намираха на най-близко разстояние от близо 60 000 години - 55,7 млн. км. А от НАСА предупреждават, че подобно приближение няма да се случи отново до 2287 г.

Следващото макар и не толкова близко отстояние между Земята и Марс ще бъде наблюдавано през 2020 т. Тогава двете планети ще се намират на разстояние от 62 млн. км.

тагове: луна, затъмнение, кърваво, българия, марс, земя