Топ новини:

Постмодерната Житена питка

16 Ноември 2017 коментара Мартина ПЕТРОВА;
Постмодерната Житена питка

Помните ли детските години, когато баба ви разказваше приказки?

Всички невероятни случки и герои…

Искате ли да се срещнете отново с тях, но прекроени в шеговития дух на 21 век? Медия Кафе разказва в четири поредни статии четири малко по-различни български приказки. Идеята е да се популяризира българското творчество и да покажем, че народното все още е актуално, а може да е също така забавно и интересно. Насладете му се!

Имало едно време един дядо и една баба. Дояло се веднъж на дядото питка и казал на бабата да му омеси. Но той бил строг веган и питката трябвало да бъде специална. Замесила бабата пълнозърнеста питката с брашно т лимец. Опекла я. Станала от вкусна по-вкусна! Оставила я на прозореца да изстине.

Постояла питката, постояла и като се търкулнала – от прозорчето на двора, а от двора – на пътя…Търкаляла се питката по склона на пловдивското тепе, стигнала главната улица и от там само надолу към Капана. А на среща ù Зайо Байо. Заканил се той на Пълнозърнестата питка, че ще я изяде. Примолила се тя, да не я изяжда, че ще му изпее песничка. Казала това и запяла:

Аз съм питка здравословничка,
здравословничка и мекичка,
от баба избягах,
на дядо се не дадох,
на тебе ли ще се дам!

А Зайо Байо се заслушал, питката това чакала и избягала. Търкаляла се питката, търкаляла, минала покрай статуята на Мильо, срещнал я Кумчо Вълчо. Поискал и той да я изяде, но хитрата питка и на него запяла своята песничка. Залисал се и той, а питката хукнала да бяга. Търкаляла се питката, търкаляла, минала покрай римския стадион…Срещнала Баба Меца. Тъкмо да я хапне Мецана, запяла и на нея Пълнозърнестата питка. Слушала Меца сладкия ù гласец, а питката си плюла на Конвърските и избягала.

Търкаляла се, търкаляла и най-после стигнала бар Канапе, а насреща ù Кума Лиса. Поискала и Лиса да я изяде. Питката и на нея рекла да пее. Извисила медения си гласец, пяла, пяла, ала накрая Лиса я помолила да я изпее още веднъж, но по-силно, защото била стара и не чувала. Качила се питката на муцуната на Кума Лисана и пак запяла. Приключила своята песничка и Лиса я помолила да я повтори още веднъж още по-силно, че пак не я чува, защото от Мармалад идва силен шум. Глупавата питка се зарадвала, че толкова много харесват нейната песничка, седнала на Лисиния език и запяла. А хитрата Лиса това и чакала и я схрускала отведнъж.

Ако Ви е харесало, очаквайте ни отново в петък и не забравяйте да прочетете оригинала!

Илюстрация: Ванеса Ангелова

тагове: приказки, питка, житена питка, български народни приказки, баба, дядо, кума лиса, култура, история