Топ новини:

Summer Well Festival - бутиковият фестивал на Букурещ и много повече (СНИМКИ)

17 Август 2018 коментара Мартина ПЕТРОВА;
Summer Well Festival - бутиковият фестивал на Букурещ и много повече (СНИМКИ)

Summer Well Festival е бутиков фестивал в близост до столицата на Румъния - Букурещ

Сгушен между стените на средновековна крепост, среща съвременната музика с вечността

С годините това събитие придобива все по-голяма популярност, но въпреки безспорния успех, организаторите все още поддържат началната идея жива. А каква е тя? Ще ви разкажем малко повече с личните си наблюдения от изданието през 2018. 

В световен мащаб уийкендите са отредени за почивка или парти. За щастие Summer Well умело съчетава и двете. Това може да предположим още от самото му име. След като се разходихме из всевъзможните шатри за храна, напитки и забавления, послушахме музика и се забавлявахме, ние се уверихме в мотото на събитието. А то е “wellness” или в превод състояние на душевно и физическо равновесиe/здраве. И така стъпка по стъпка за трите дни. 

Още в петъчната вечер изненадите ни очакваха зад ъгъла... или по-точно на голямата сцена. Там букурещкият симфоничен оркестър с майстоество и чувство изпълни репродукции на парчета от всички участници във фестивала, които предстоеше да чуем идните дни. Публиката беше във възтор да чуе тези свои любими песни през призмата на класическите инструменти. 

Първият ден под надслов “Night picnic” и с учтивата молба от организаторите “B.Y.O.B.” (Bring your own blanket) или “Носете своето собствено одеялце” придаде още по-голям уют на и без друго задушевната обстановка. А и как да не се чувстваш вкъщи, заобиколен от древни стени, наблюдаван от средновековни кули, църкви, сгради... Спокойствие, сигурност и лека меланхолия, примесени с въодушевление за предстоящите дни изпрати петъчната вечер с драстично по-обрана програма.

Но това бързо се навакса с интензитета на уикенда. Още в ранна утрин на 11-ти (събота) или официалния ПЪРВИ ден от събитието, хората пъплеха като мравки към входовете. Някои сънливо отваряха палатки в кемпа към фестивала. Други пътуваха от центъра на столицата със специално уредения транспорт. И ние се смесихме с интернационалнта тълпа. Реч от вска точка на Европа можеше да се чуе, разминавайки се с нашарените с брокат лица. И на фестивал, като на фестивал. Шарени флагчета, лампички и всевъзможни инсталации.

За спокойствието през деня допринасяше тихото музикално озвучение от Redbull сцената, множеството барбарони, хамаци и Wellness зоната. За бухемите на късния следобет също имаше специална зона. За любителите на съврвменното изкуство след залез блесваше водната визуална инсталация. В гората с диодни лампи сякаш хиляди светулки бяха запалили дърветата. Следваща спирка - огромната неонова панорма. А разхвърляни на скришни места из цялата площ на фестивала дебнеха неонови надписи - някои шеговити, други с крилати фрази, трети установихме, че са доста подходящи за селфита.

За тези, които искаха да разнообразят имаше огромно кино под звездите. А говорейки за звезди - трите дни на феста съвпадаха с трите дни от звездния дъжд на Персеидите, които ще се случи отново чак след 96 години. За любителите астролози имаше гигантски телескопи, а небето като по поръчка беше ясно. 

Но толкова за обстановката, защото трябваше да тичаме към Main stage-а, за да се любуваме на 1-вата група от програмата.

СТАРТ

На един дъх Tom Grennan, популярен британец, участвал в колаборации със световноизвестните Chase&Status. Младият изпълнител свиреше и пееше успоредно. Изпя хитовете си “Barbed wire”, “I might”, “Praying”, “Giving it all”, “Patience” както и акустичен вариант на най-очакваната “All goes wrong”, която беше финал на изпълнението му и цялата публика пригласяше като едно цяло. След него ритмите на Oskar and the wolf. Той ни предложи  “You’re mine”, “Undress”, “Touch down” и завърши с високи градуси за всички с песента “Fever”. 

Cigarettes after sex пренесоха публиката в друго измерение на летаргично спокойствие. След тях британците от Kodaline докараха всички до неистов възторг. Изпълниха едни от най-популярните си песни “Brother”, “One day”, “Love like this”, “Everything works out in the end” и разбира се култовата High hopes, от която блеснаха сълзи в очите на много от зрителите. Завършиха с пищно изпълнение на “All I want” с конфети и цветни ленти във въздуха над събралите се фенове. С пореден скок в жанра след тях Justice взривиха любителите на електронното звучене. Групата не може да се ограничи в само един жанр, затова създава музика, която се класифицира в electro house, nu-disco, electronic, alternative dance и ред други, които радваха с разнообразието си присъстващите. Тяхнато аудио-визуално представяне доказа още веднъж на какво се дължи световният им успех и вдигна всички на крака за неспирни танци до ранни зори.

Line-up-а и за следващия ден бе също толкова внушителен. Отново британското присъствие преобладаваше. На 12-ти или ВТОРИЯТ ден начало сложи Isaac Gracie, последваха HMLTD и дуото Sofi Tukker, което затвори кръга на електронното звучене. Веселите Софи и нейният колега Тъкър вдигнаха прех под краката на подскачащата публика с изпълненията на едни от най-популярните си хитове - “Everybody needs a kiss”, “Drinkee”, “Batshit” и химна на редица приятелства “Best Friend”. След тях стартира инди-рок вълната. 

The Kooks отново под британски флаг сгъстиха въздуха до екваториални температури. Те дадоха силен старт с “Bad habit” последваха “Junk of the heart”, “Around town”, “She moves in her own way”, “Sweet emotion”, “Westside”, “Sway”  и приключиха невероятното шоу със скандираната от публиката “Naive”. Последният изпълнител, но не и по важност (колкото и банално да звучи), който стъпи на главната сцена, буквално я взриви с музика, емоция и ефекти. Това бе Bastille. Той изпя “Good Grief”, “Bad blood”, “Ikarus”, “Things we lost in the fire”, “World gone mad”, която дълбоко трогна зрителите, “Fake it”. Един чудесен кавър на “Of the night”, на който цялата публика клекна и скочи в един такт. Вълнуващото шоу завърши с пишотния сингъл от 1-вия албум “Pompeii”.

тагове: фестивал, букурещ, румъния,electro house, nu-disco, electronic, alternative dance, кули, църкви, сгради