Топ новини:

Време е и за такава истина от сцената

22 Май 2015 коментара Тони Тодорова;
Време е и за такава истина от сцената

Когато си малък, не бързаш да пораснеш. Животът ти е само миг, който осъзнаваш, че ти се случва и след време си спомняш за него.

„Първо, второ и трето“ - такъв момент, като този от детската градина винаги изплува в съзнанието ви и ако не си ги изядеш, ще ти ги изсипят във врата. Или този, в който има една единствена песен на Бийтълс, на която можеш да поканиш момиче да танцува с теб - ако естествено събереш куража да я погледнеш в очите.

Когато сме малки въображаемите границите на обществото не ни касаят изобщо, нямаме и против да се влюбим в непознат, да се загубим, да се измислим сами. Когато сме малки, човешката рутина от ежедневието е непонятна дума за нас. Но какво става, когато пораснем..

„Възхвала на Колебанието“ е постановка на Георги Господинов и режисьора Маргарита Младенова, която бе изиграна снощи на сцената на сцената на Концертна зала.

За мен лично тази интерпретация на обществото в България бе изключително силна. Седемте актьора от Драматичен Театър „Стефан Киров“ – Сливен играейки, те изживяха на сцената различни видове животи. Засегнаха огромна част нормални общочовешки теми, за които винаги съществуват екзистенциални въпроси, като например любовта, брака, самотата, лудостта, наследството, смъртта. Черно на бяло, животът не е черно и бяло. И няма как след всичко видяно на сцената, да не те накарат да осъзнаеш себе си и да промениш изцяло начина си на съществуване, или да ги подминеш и да потънеш във „вечният си изхабен покой на еднообразие с най-близкия ти предмет – Телевизор „Велико Търново“.

Що за живот живеем в България, що за измислени навици имаме, що борби сме водили, в които никога не сме участвали. Що за рутина е нашият български климат. И всеки е сам, искайки да му се случи красотата на живота, но как ще я видиш, като нямаш очи да погледнеш собствената си нищета. Като си човек, който няма нужда от изкуството - най-истинският и силен приятел на загниващите поколения. Как очакваш да се насладиш на живота, да съзерцаваш, да се влюбиш в неудобното, да се колебаеш. А да се колебаеш не е лошо...

Актьорите: Таня Йоргова, Деница Даринова, Десислава Касабова, Ивайло Гандев, Димитър Костадинов, Добромир Цветков, Михаил Илийков.

тагове: театър, възхвала на колебанието, драматичен театър, Сливен, Пловдив, Таня Йоргова, Деница Даринова, Десислава Касабова, Ивайло Г