Топ новини:

Стефан Иванов е поредният студент на първата линия в Инфекциозна клиника в Пловдив

29 Март 2020 коментара Младежка медия;
Стефан Иванов е поредният студент на първата линия в Инфекциозна клиника в Пловдив

Стефан Иванов е поредният студент от Медицински университет-Пловдив, който се включи доброволно да работи в Инфекциозна клиника и да помага на лекарите на първа линия. Стефан Иванов е 5-ти курс в и споделя, че участва в студентски съвет на Университета като координатор на комисия по международните отношения и интеграция на чуждестранните студенти към студентските активности.

- Как решихте да се включите на предната линия в борбата с COVID-19?

- Винаги съм вярвал във важността на активната позиция в обществото. В началото на пандемията намирам за необходимо да помогна на съсловието, към което скоро ще принадлежа. Като бъдещ лекар смятам, че е нужно да поддържаме колегиалност към лекарите, които ще поемат в най-голяма степен натоварването на здравната система – инфекционистите. Имаше съобщение за набиране на доброволци към Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Св. Георги“ и решението ми да се запиша беше кохерентно с възгледите ми за поведение на всеки лекар.

- Колко време прекарвате в Инфекциозна клиника?

- Досега след записването ми съм бил два пъти за по 3-4 часа. При нужда имам готовност да оказвам помощ за по-дълго.

- Какви задачи ви възлагат?

- Засега основно помагаме на лекарите – при извършване на клиничен преглед, при дискусията на идващите за преглед пациенти. Помагаме и при оформяне на документите, но там все още се обучавам как да работя със системата.

- Какво бихте казали на колегите си и на другите хора?

- На колегите бих казал, че уменията и познанията им ще са полезни на инфекционистите в условията на очакваната голяма натовареност. Освен това ще имат и възможността да придобият и незаменим клиничен опит. Немедицинските лица призовавам да спазват разпоредбите на щаба и да проявят социална отговорност.

В Медицински университет-Пловдив започва кампания „Дарение в натура”, която призовава да бъдат предоставени лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други на Катедрата  по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет – Пловдив, както и за студентите, които ще работят доброволно в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Св. Георги”. 

„Апелът е да бъдат дарени дезинфектанти, маски, ръкавици, други предпазни средства, а не пари”, заяви зам.-ректорът по Международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Диляна Вичева. 

Информация за кампанията и начините за даряване в натура, могат да се получат на телефони 032/644057, 032/602454 и 0877174402.  

тагове: пловдив, студент, медицина, лекар, инфекциозна клиника, медицински университет, вирус, заболявне