Топ новини:

Студенти и ученици създават ленд арт инсталации по Марица

23 Юни 2018 коментара Младежка медия;
Студенти и ученици създават ленд арт инсталации по Марица

Работилница на открито ще оживи поречието на река Марица през юни като част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

Тревната площ след моста на Панаира е мястото, на което между 21 и 23 юни ще се проведе събитието.

В работилницата ще вземат участие студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, както и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Техни ръководители ще са Румен Димитров, Орфей Миндов и Александра Ангелова – от Арт група „Дупини“ (Велико Търново), и  пловдивските творци Димитър Къркеланов, Теодора Лазарова, Даниела Русева и Гергана Мантарлиева. 

В рамките на три последователни дни, между 9.00 и 16.00 часа, сформираният творчески екип ще работи по създаването на художествена инсталация, изработена основно от природни материали, която след това ще остане разположена на мястото докато условията на околната среда позволят. В работата ще сътрудничат и някои от доброволците на фондация „Пловдив 2019“.

В началото на работилницата, на 21 юни от 15.30 часа, ще се състои открита творческа среща с някои от участниците и с екипа на Младежки дом – Пазарджик, който ръководи проекта. Събитието е част от двугодишен проект, посветен на река Марица, който включва също създаването на ленд арт инсталация и в гр. Пазарджик с участието и на млади местни художници. 

Междувременно, паралелно с творческата работа на открито, са събират и обработват истории за реката – т.нар. „Маришки истории“. Събирането им има за цел да представи интересни хора, места и събития в градовете по поречието на река Марица. В следващите етапи на събитията до края на 2018- та и през цялата 2019-та ще се работи с младежки групи и професионални творци от балканските държави, през които преминава река Марица за общо преосмисляне на пространствата и приобщаването им.

тагове: марица, река, инсталация, сцена, пловдив, 2019