Топ новини:

Безсмъртие - най-добрата книга на Милан Кундера

26 Януари 2014 коментара Николай Моллов;
Безсмъртие - най-добрата книга на Милан Кундера

Медиакафе започва нова уикенд-рубрика Pulp Fictions each other със съдействието на критика Николай Моллов, в която ще ви представяме рецензии от различни книги, които ви препоръчваме да прочетете. След дългата работна седмица, събота и неделя са чудесен момент, в който може да отделите няколко часа просто за да си починете и да почетете малко литература.

Авторът Николай Моллов е завършил Културна антропология в ПУ. Магистратурата, която е записал, е Етнология: общности, идентичности, култура. Интересите му се преплитат в различни сфери: художествена литература, философия, културология, човешко поведение, софтуер на ума и прочее.

Първата книга, която ви представяме е Безсмъртие от Милан Кундера:

По мое мнение – това е! Това е най-добрата книга на Кундера!!!

Книга за суетата, книга за образът, който желаем да бъдем, образът, с който желаем да бъдем запомнени. Циничен роман, за суетната поза наречена живот; животът, чиято цел е безсмъртието; безсмъртието – собствения ни идеал за самите нас, който се стремим да запечатаме като мнение и спомени на другите; роман за един жест - жест от суета... и нищо друго, освен суета; и това, което правим, и на което сме способни във всеобщата посредственост, в която намираме смисъл - суетата; и Огледалата, в които ние, човеците, търсим начините да утвърдим своята идентичност и принадлежност, към които безобразно сме се устремили. Огледалата, в които безобразно търсим образ.

Книга за светът, който е една стая, пълна с криви огледала, които желаем да потрошим - заради това, което ни причиняват – обезобразяването; огледала заради които неведнъж променяме своето амплоа, и без които не можем да намерим себе си.

Светът, погледнат през гротескната призма на кривите огледала, която, уж изкривена същност, си остава, някак неволно, възприета като правдоподобна и действителна реалност.

Повече резенции може да прочетете в страницта на Николай Моллов във Facebook "Pulp Fictions each other"

тагове: книга, безсмъртие, кундера, рецензия