Топ новини:

Кой е Самюер Клеменс?

21 Април 2017 коментара Дария Стоилова;
Кой е Самюер Клеменс?

Американският писател Самюъл Лангхорн Клемънс (30-и ноември 1835 – 21-и май 1910), сменя много професии, преди да се посвети на литературата. Пътешественическият живот става извор на познание и вдъхновение за него.

На 2-и февруари през 1863 г. той започва да публикува под псевдонима  Марк Твен, пописвайки с него хумористичния пътепис „Letter From Carson – re: Joe Goodman; party at Gov. Johnson's; music".

“Бащата на американската литература“ остава в света на литературата с книги като: "Принцът и просякът", "Приключенията на Том Сойер" и най-значимата му творба "Приключенията на Хъкълбери Фин".

Автор е и на множество очерци, фейлетони, разкази, пътеписи, като и понеизвестните у нас сатирични романи - "Един янки в двора на крал Артур" и "Позлатеният век".


Но защо Самюер Клеменс избира псевдонима Марк Твен? Една от версиите е следната: Преди да стане прочут писател, той е лоцман на параход. Пътувайки с той често използва тословосъчетание от думи-„марк твен“, с което се означава уреда, с който се мерят дълбочините в реката и може да се определи трасето на плавателния път.Ако се понижи нивото на водатаопасно, лоцманите викат: Mark Twain!

Така викът „Марк Твен“, става псевдоним на Клемънс и се записва в  световната литература със златни букви.

тагове: Марк, Твен, принца, просяка, том, сойер, автор, псевдоним