Топ новини:

„Пловдив 2019“ отваря покана за обучение с фокус изкуства на открито

17 Юли 2017 коментара Младежка медия ;
„Пловдив 2019“ отваря покана за обучение с фокус изкуства на открито

Училище за спектакли 2017 - Пловдив" стартира с покана към българските артисти

Фондация „Пловдив 2019“ отправя покана към артисти от Пловдив и България за участие в "Училище за спектакли - Пловдив" с фокус р. Марица и остров Адата. Обучението е безплатно и е предназначено за изграждане и развиване на умения, свързани с основни техники от сценографията, аудио-визуалните изкуства, работа с огън, пърформанс и инсталация. Фондацията дава възможност на 15 индивидуални артисти и творци от сферата на визуалните и изпълнителските изкуства да се включат в обучението, което ще се проведе от 30-ти септември до 7-ми октомври 2017 г. в Пловдив. Основно изискване към кандидатите е да са от България, като не е задължително да са постоянно пребиваващи в страната, с интерес към проекти за открити пространства и владеещи английски език. Срокът за кандидатстване е до 31 юли 2017 г. като за целта трябва да попълнят електронен формуляр.

Осемдневното обучение ще се проведе в две части. Първата е с акцент върху теорията и усвояването на основни техники в изграждането на творчески проекти на открито. В нея гост-лектори ще представят опита си от различните области. Продуцентите Лиз Пю и Роб Хил (Великобритания), както и Алексис Джонсън – директор обучения от водещата организация в проекта „Училище за спектакли“ ще споделят опита на британските специалисти в артистични практики на открито. Към лекторите от пловдивска страна ще се включат дигиталният артист Петко Танчев, Весела Статкова, преподавател в специалност „Сценография“ на АМТИИ, сценографът Мария Койчева и актьорът Герасим Дишлиев.

През втората практическа част от обучението участниците ще имат възможност да посетят остров Адата, чието обживяване чрез артистични намеси е ключов проект в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. В последния ден на училището участниците ще пренесат опита и преживяванията на острова в центъра на града и ще ги пресъздадат в инсталация пред сградата на Военния клуб – Пловдив.

Проектът "Училище за спектакли - Пловдив" е първият финансиран по програма „Творческа Европа”, който фондация „Пловдив 2019“ реализира в партньорство с Европейските столици на културата - Пафос 2017 , Каунас 2022  и кандидата от Ирландия – Лимерик. Обучението в Пловдив е третото от петте поредни международни училища за спектакли (Schools of Spectacle), които се провеждат в цяла Европа от 2016 до 2018 г., ръководени от партньорската мрежа Европейска академия за изкуства на открито. Преди Пловдив домакини на проекта бяха Пафос – ЕСК 2017 и Каунас – ЕСК 2022. Водеща организация по проекта е Walk the Planк от Манчестър, Великобритания, а асоцииран партньор по проекта е Fidget Feet, Ирландия.

Повече информация на сайта на фондацията

 

тагове: пловдив 2019, отворена покана, артисти, изкуства на открито