Топ новини:

София също има своя квартал Капана

20 Октомври 2014 коментара Теодор Караколев;
София също има своя квартал Капана

В последните месеци покрай успешната кандидатура на Пловдив за Европейска столица на културата и един от нейните проекти, особено коментиран в цялата страна е квартал „Капана“. Историческото място, дълго забравено от управници и граждани, се преобразува и превръща в артистичен квартал, с много работилници, магазинчета за ръчно-изработени стоки, за галерии, пространства за музика и като цяло – за изкуство. Често се изтъква уникалността му – която е факт, особено що се отнася до урбанизма – странните преплетени улички, малки тесни къщички и т.н

Любопитно обаче е, че името „Капана“ се е използвало и в друг град – София. Мястото е било между днешните улици Раковска и „Веслец“, северно от Дондуков. В средата на 19 век кварталът имал подобни обитатели - много дюкянчета, работилници и магазинчета. Кратка информация за т. нар. „махала Капан“ описва учителят по история и писател Александра Монеджикова в книгата си от 1946-а година „София през вековете“. Авторката – която, любопитно прекарва живота си основно в София, но е родена в Пловдив - цитира Тодор Влайков, който описва квартала – западната му половина (в близост до днешните Хали) попада в търговската част на града.

В близост до Министерски съвет пък се е намирал Лахна пазар – пазар за зеленчуци. В него преобладавал българския език, обяснява Влайков, понеже зеленчуковият еснаф бил основно от българи. Наблизо се намирала и „Гюр Чешме“, където пристигали коне на водопой от кавалерийска казарма в близост.

Малко по на изток се намирали „публичните домове на Капана“, по описание на Иречек. В близост имало няколко джамии, както и циганска махала Сиджир махала.

В следващите години кварталът претърпява сериозни промени. През първата половина на 20 век е населен основно от евреи, които строят и повечето къщи и кооперации. През комунизма кварталът остава изцяло в сянката на монументалното строителство по Дондуков и на юг.

На снимката: Една от модерните кооперации, строена през 30-те години. Снимката е от фейсбук групата Български архитектурен модернизъм

тагове: капана, пловдив, софия, история, интересно, култура