Топ новини:

Борис Зафиров: "Театърът на отговорността - за младите хора и бъдещето"

05 Октомври 2018 коментара Надина ЧОЛАКОВА;
Борис Зафиров:
Театър на отговорността е фестивал за документален и социално ангажиран театър. Това са истински и реални истории, хора и съдби. Това са неразказаните истории. Театърът, които иска да събуди съвестта ни и да ни накара да се огледаме и да видим какво се случва около нас.
 
За втора поредна година Пловдив е дом на този прекрасен театрален фестивал. А големият финал е в неделя на 07.10 в Клуб VOID, където Колектив 1А от Полша ще ви представят една необичайна история.
 
Повече за фестивала ни разказа един от орзанизаторите – Борис Зафиров за mediacafe.bg
 
От кога съществува този фестивал?
 
Това е второто му издание. Миналата година за първи път го организирахме заедно с колегите от театър на отговорността. Но тази година сме в по-голям формат, имаме вече и международно измерение. За съжаление една от работилниците ни пропадна, тъй като нямаше достатъчно участници.
В момента фестивалът се състои от шест представления, едно от които е международно – от Полша,
 
една работилница за документален театър и една дискусия на тема „Ролята на театъра извън сцената”, която ще се проведе в Пловдивския университет, в зала Компас, в събота. 
 
Каква е цялостната концепция на фестивала?
 
Тя е свързана с концепцията на организацията, която стои зад „Театър на отговорността”, която е да представим театър, който е различен от чисто комерсиалния и конвенционалния театър. Театър, който пряко засяга теми свързани с нашия живот и нашия социум. Това са теми, на които ние мислим, че не им е обърнато достатъчно вниманиеи чрез театъра можем да насочим вниманието и ангажираността на хората. 
 
Например предтсавлението „Сами” е свързано с възрастни хора, които живеят сами в отдалечени от градовете села.
 
Там, където не достига никаква грижа от страна на държавата. Другите представления са отново на подобни социални теми. Открихме фестивала с представление свързано с бездомниците, които събират боклуци и рециклират града. Като цяло обръщаме внимание на неща, за които хората имат стереотипни представи. Обръщаме внимание на теми и хора, които биват разглеждани стереотипно, ание показваме техните лични истории и индивидуални случаи. Едно е когато по телевизията ти кажат, че има бежанска вълна, че тези хора създават проблеми, но съвсем друго е когато отидеш и се запознаеш с тях и представиш няколко лични истории на сцената. Нашата концепция е да представяме лични истории на маргинални групи, на групи от хора, които попадат под стереотипа на обществото и биват отхвърлени по този начин. 
 
Кои са участниците тази година?
 
Завършваме фестивала с полско представление на „Колектив 1А”от Познан. Освен тях поканихме всички български театрали, които се занимават с документален театър, като Vox populi, Театър Реплика, Театър на отговорността, което е нашата организация, представи проектът „Баба Пепи” в къщата на известния пловдивски художник Георги Божилов – Слона. Поканили сме Театър Цвете, които правят форум театър, който ще се случи в Националната търговска гимназия и сме поканили драматичния театър на град Казанлък, които утре гостуват в Драматичния театър в Пловдив и ще представят „Одисеята” по задочни репортажи за България  на Георги Марков. Идеята ни е да увлечем възможно най-много участници и партньори от различен формат, да се случват предствленията на различни места, в музеи, в галерии, в културни домове, в театри, в алтернативни пространства, в градски пространства, за да може този театър да достигне до максимален на брой хора от различни слоеве на обществото и възрастови групи. 
 
Бихте ли искали да привлечете повече млади хора и смятате ли, че тази тематика би ги заинтригувала?
 
Иска ни се най-много младите хора да привлечем, защото те са следващите, които са наред да вземат нещата в свои ръце. Въпросът е Как ще го направят. Ние не искаме да натоварваме хората с проблеми, просто искаме да им покажем, че има неща, за които и ние сме отговорни. Ако ние сме малко по-съзнателни и обръщаме внимание на това, какво се случва около нас, може би ще е по-добре положнието, защото това, което се случва около нас е свързано с нас самите.
 
Много хора си казват „Е то това не мога да го оправя аз, то за това държавата трябва да се погрижи, а то държава няма”, но не е така.
 
Всъщност зависи от всеки един човек и от това, каква е неговата активност и колко съвестно си върши нещата, дали изпълнява задълженията си и дали прави компромиси. Така че, Театър на отговорността иска да насочи внимание към неща, които са останали на втори план, та и на трети и четвърти, някъде в тъмните ъгли. И въпреки това документалния театър не е задължително да се занимава само с проблеми. Може да се занимава и с някакви интересни и любопитни случаи. 
 
Има ли такава история на тазгодишното издание на Театър на отговорността?
 
Да, има. Представлението на „Колектив 1А” е свързано с един опит на НАСА, в който в една къща живеят жена и делфин и жената учи всеки ден делфина на английски. Това продължава няколко месеца. Но в един момент НАСА преценяват, че този експеримент е много скъп и не води почти до никакви резултати и връщат делфина в делфинариум. Обаче той се е влюбил през това време в тази жена и се самоубива.
 
Колегите от Полша ще представят тази история в неделя на 07.10 от 19ч в Клуб VOID, което ще бъде и своеобразното закриване на фестивала тази година. 
 
ПРОГРАМАТА на фестивала може да намерите ТУК
тагове: пловдив, програма, култура, театър, отговорност, void, лекции, психология, борис зафиров