Топ новини:

„Българският лекар“ на Ники Павлов – роман за бягството и свободата

07 Ноември 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
„Българският лекар“ на Ники Павлов – роман за бягството и свободата

„Социализмът в България бе същият като в Източна Германия. Нямаше свобода“, споделя писателката Ники Павлов

Тя представи в Пловдив историята за живота на баща си и хиляди други по време на Берлинската стена 

Това е първата преведена на чужд език книга на Ники Павлов

Търсенето на свободата често е обвързано с бягството. Трябва да изоставиш нещо зад себе си, за да откриеш нов хоризонт, който би трябвало да сбъдне мечтите си. Би трябвало, защото понякога мечтите си остават само това – мечти…

Но за разлика от сбъднатите мечти, бягството ни е добре познато. То стои в основата на живота ни – дали териториално, или емоционално. Завързано е като пъпна връв, която ни преследва до края. А краят не е ли също едно ново бягство от реалност и материя?!

Немската писателка, журналист и редактор с български произход Ники Павлов пристигна в Пловдив, за да представи новата си книга „Българският лекар“. Появата ѝ под тепетата се превърна в истински празник за близките ѝ и литературните почитатели. В същината на романа е заложена именно темата за бягството. Изписаните редове са една своенравна изповед, разказваща историята на нейното семейство, но също така и политическата и социална ситуация в годините на разделение между Източна и Западна Германия в следствие на Студената война. Бащата на авторката заминава от България в Източна Германия, за да търси развитие като психиатър. Там се влюбва, а по-късно се ражда и Ники. Когато е тийнейджър, семейството бяга отново. Този път от репресията. Озовават се в Западна Германия, където най-после са свободни. А дали?

Романът „Българският лекар“ е първата книга на Ники Павлов, която е преведена на език, различен от немски. За това може да благодарим на издателство „Жанет 45“. Премиерата се състоя вчера под прожекторите на Vintage house. Премиера пълна с цветя, много разговори, много прегръдки и разказани спомени, много препратки между България и Германия. Ние също си поговорихме с Ники Павлов, а какво сподели тя, четете в следващите редове.

- Защо решихте да споделите историята на фамилията си със света?

Не написах историята само заради себе си. Опитът, който съм събрала в семейството си е опитът, който хиляди други преживяват в собствените си семейства. Спрях се на историята за живота на моя баща, но разказах и историята на самото време. Периодът, който съм обхванала, е раждането му, 30-те години, Втората световна война, Студената война и бягството във ФРГ. Всичко това се е случвало на толкова други хора. Същите предизвикателства, същите трудности.

- Различно ли се държаха с Вас, докато живеехте в ГДР, заради това, че сте само наполовина германка?

Не, никога! Всяка ваканция идвахме на почивка в България и винаги съм била немкиня. Произходът ми никога не е бил проблем – нито там, нито тук.

- Открихте ли спасението, което търсихте, в Западна Германия?

И да, и не! Беше страхотно, че бяхме свободни. Свободата и любовта са най-важните неща в живота, но също така загубихме родината си. Бях на 13 години и чувствах, че почвата под краката ми се руши. Но не трябваше да го показвам, защото вече бях на запад – нещо, към което толкова хора се стремяха. Трябваше да съм щастлива от този факт. Добре прикривах чувствата си и точно затова се разболях. Тогава писането ми помогна да превъзмогна емоциите и да възвърна равновесието си.

                              

- В какво се изразява свободата за Вас?

За мен свобода е да кажа това, което мисля, защото съм израснала във време, в което нямах такава възможност. Притежавахме „двойно съзнание“. По един начин говорехме у дома, по друг в училище и на обществени места. Сърцето ми се освободи, когато получих право на лично мнение. Свобода е и да пътувам! Да живея, където желая, без значение с много или с малко пари.

- Политическото положение в България, в тези години, е същото. Намираме се в социалистически строй с много забрани. Как приемахте случващото се при визитите си в нашата страна?

Като социализъм по български! Чувствах се по същия начин, както в Източна Германия. Нямаше свобода! Въпреки това ми беше интересно – нова държава, нови преживявания, обичах морето, опознавах бита на баща си.

- В стечение на обстоятелствата ставате журналист – професия, в която мнението, свободното слово и анализите са на първо място. Случвало ли се е някога да Ви налагат цензура?

Не! Писала съм много по темата за бежанците, когато всички се страхуваха от нея. Писала съм за Доналд Тръмп и т.нар. Трета световна война. Никога работодателите и медиите, в които съм работела, не са ме цензурирали, но съм срещала много критика от читателите си. Доста от тях не са подкрепяли материалите ми. Други пък са ги приветствали с идеята, че по този начин счупвам страха на обществото.

- Доста германци са споделяли, че немският народ се чувства все още виновен, заради грешките си в миналото.

Да, още изпитваме тази вина. Усеща се явно при по-старите поколения, докато при по-младите намалява. Те знаят историята, разбира се, но могат да направят правилните избори, за да не я повторят. Да избегнат същите грешки. Много млади хора не искат да ги свързват с миналото, защото те не са били там и не са виновни за случилото се.

- Какви са надеждите Ви за бъдещето на Германия и България като вашите две родини?

Пожелавам на всички хора, не само на българите и немците, свобода и любов. Повече самоосъзнаване за околната среда и световен мир.

тагове: ники павлов, литература, жанет 45, берлинска стена, гдр, фрг, западна германия, източна германия, българия, vintage house