Топ новини:

Deeptrip - потапяне в света на музиката, изкуството и вдъхновението

13 Юни 2018 коментара Весела ГАНЕВА;
Deeptrip - потапяне в света на музиката, изкуството и вдъхновението

Смятате, че младите хората не се интересуват от изкуство и нямат намерение да се прехранват с артистични проекти?

Е, ще ви опровергаем. Съвсем наскоро се запознах с различната и свежа концепция на проекта наречен „DeepТrip”. Той осмисля музиката по един по-специален начин: - съпреживяването й с медитативни практики, както и  с все още недостатъчно популярното у нас явление „Музикотерапия“. Организирането на партита сред природата започва да набира своята аудитория през последните години, но, според създателите на “Deeptrip”, това, с което се отличава бъдещото първо събитие, е споделянето и оценката на преживяването от участниците в него.

Въпреки че в сърцевината на начинанието е съпреживяване на качествената музика, това не е единственият замисъл на бъдещите събития на  DeepТrip”. Диалогът между хората в нашия забързан свят е изместен на заден план, затова организаторите са предвидили време, в което всеки може да сподели въздействието на музиката върху личността си.

Даниел Нинов и Янина ни разказаха повече за идеята, вдъхновението и „потапянето“ в света на “DeepТrip“

Как се зароди идеята за проекта?

Янина: Идеята се зароди по време на разговори с хората, които в последствие станаха част от екипа. Споделяхме идеи и мисли, свързани с наши преживявания по време на партита и други културни събития,  така от дума на дума установихме, че имаме еднакво виждане за нещата и това, какво всъщност искаме да преживяваме, когато става въпрос за „парти“.  Впоследствие решихме, че искаме самите ние да започнем да организираме такива събития с определена концепция и ето ни няколко месеца по-късно – организираме първото.

Защо точно „DeepТrip” ?

Даниел: Идеята за името DeepTrip  дойде от нашето разбиране за цялостно позитивно преживяване, когато отиваме на определено музикално събитие. Музиката ни кара да се потопим и да пътуваме към и извън себе си , колкото  по-дълбоко е звученето, толкова по-дълбоко е и потапянето. За това тези думи, освен че звучат яко, най-добре определят нашата основна идея.

С какво проектът се различава от другите артистични проекти?

Янина: Не можем да сме сигурни относно това, с какво точно се различава, тъй като все още не сме реализирали всичките си идеи. Заимствали сме от други фестивали и концепции, но целта ни е наистина да създадем нещо уникално, което да се отличава от другите,  да бъдем разпознаваеми. Първото, което можем да определим като различно, е това, че при едно тридневно преживяване, музиката няма да продължава през цялото време, ще има моменти на почивка и релаксация. Самите стилове музика, които сме подбрали, не са особено популярни в България, освен това  искаме да включим и музикотерапия като част от релаксацията, което смятаме, че не е правено до момента. Честно казано, ако съумеем да пресъздадем поне полoвината от това, което е в главите ни, вярваме, че ще бъде доста различно.

Разкажете ми малко повече за концепцията на събитието, което предстои?

Даниел: Всъщност концепцията, която сме избрали, ще бъде част от цялостния проект, като ще я адаптираме  за съответното място.Тя подхожда най-вече на открити пространства, близки до природата, каквото е и мястото на първото ни събитие. Разчитаме много  самото място да предразполага  и да бъде в синхрон с концепцията и да си взаимодействат. Мотивите и елементите, към които сме се насочили в момента, са индиански, музиката също има такова звучене. Искаме да пресъздадем такъв тип атмосфера - палатки, огън, пера  и т.н.

Какви са плановете Ви за бъдещето? Планирате ли нов проект?

Даниел: Все още не плануваме нищо конкретно, но имаме желание да продължаваме  да развиваме проекта. В момента сме изцяло фокусирани върху организацията по събитието. В близко бъдеще ще търсим подходящо място за второ събитие, което ще бъде най-рано в края на лятото или началото на есента.

Какво ви мотивира да се заминавате с изкуство?

Янина: Мотивацията е първо музиката – винаги е била и ще бъде. Освен това, желанието да изразяваме себе си, да сътворим нещо наше, в което да развиваме потенциала си, да обединим повече хора като нас и да допринесем за цялостната магия, която се изразява в свързването между хората и споделянето на енергия.

Има ли възможност да се развие проекта на българска почва и, по-конкретно, на пловдивска?

Даниел: Разбира се, все пак всичко започна именно тук, в Пловдив. Дори първоначалната ни идея беше да започнем тук, но в после решихме, че Пловдив винаги е възможност и можем да го оставим занапред. Освен това, има толкова много уникални места в България, които са прекрасни за такъв тип събития. Има хора (организации), които идват от други страни и използват нашите богатства, за да реализират своите проекти. Това ни мотивира да продължаваме да се развиваме именно тук.

Пренебрегват ли са градските зелени площи за правенето на събития?

Янина: Определено, да. И не само че се пренебрегват, а достъпът до тях е ограничен. Изключително трудно е да използваш общинско място за реализация на подобно събитие. За съжаление, тук все още общината не предразполага към организация на музикални събития от този тип. В много други страни нещата са по съвсем различен начин: именно общината допринася за развитието на такива проекти.

Разкажете ми малко повече за връзката между медитация и музика?

Даниел: Идеята за медитацията като процес – тя е преди всичко почиване на съзнанието, разтоварване от напрежение и негативни емоции, освобождаване от тревожни мисли. За всичко това има принос и слушането на определена музика в подходяща среда.  Може би тук е моментът да отбележим и музикотерапията като връзка между двете – медитация и музика. Ние можем да медитираме чрез музиката, като се потопим в нея и се оставим да ни заведе до нашите вътрешни центрове, а това може да пробваме точно в дълбокото преживяване на DeepTrip.

Защо младите хора трябва да посещават събития  с концепцията на “Deeptrip” ?

Янина: Благодарим за този въпрос, защото когато кажем DeepTrip , много хора го свързват с приемането на психоактивни вещества. Тук е момента да отбележим, че DeepTrip е преживяване, което само по себе си е психоактивно и не е нужно да приемаш нищо друго, освен жизнено необходимите за организма вода и храна. Цялостната атмосфера, която ние искаме да създадем, е достатъчна за това потапяне и достигане до магията. Би било прекрасно повече млади хора да се докоснат до нея и да разберат, че не им е нужно да пият алкохол или да приемат нещо друго, за да си прекарат приятно и да се чувстват добре.

Повече за предстоящото събитие можете да проследите на facebook стараницата на DeepTrip ТУК

тагове: Deeptrip, потапяне, музика, изкуството, вдъхновени, култура, млади хора, мотивация