Топ новини:

Деян Романов: Светът около мен е такъв какъвто е, чист и без ретуш (СНИМКИ)

18 Ноември 2018 коментара Младежка медия;
Деян Романов: Светът около мен е такъв какъвто е, чист и без ретуш (СНИМКИ)

Деян Романов - фотограф на свободна практика. Скромен, естет, романтик. Той е от хора, за които другите не знаят нищо, защото не допуска всекиго до себе си. Няма да го видите на светески събития, освен ако не е по работа. За някои той е момчето с апарата, който снима денонощно. Снима прекрасно. Снима за тях.

Публиката му става неволно всекидневен "клиент" на неговия труд в социалните мрежи на това, това което той иска да вижда около себе си, на това, което той иска хората да усещат, на това, което е неговият свят. Естествено нереалистичен, необикновен, неконсервативен, нескучен, непритенциозен, немрачен. И до там! Светът зад снимките на Деян Романов е различен и естествен, който той не иска да променя, а да остави такъв какъвто е - чист и без ретуш, просто защото е такъв.  

Първата самостоятелна изложба на Деян Романов се казва  "С аромат на цвят" и бе показана пред сериозен кръг от приятели в галерия "Arsenal of Art" тази седмица в Капана. Представиха го Ангел Гешев - собственик на галерията и художник, заедно с Ивелин Кюркчийски - собственик на "Интел дизайн". 

Определя ароматът на изложбата си като "цвят, контраст, противоречия, хармония, спокойствие и самота".

Здрасти Дидо, разкажи ни малко повече за себе си, откога снимаш и как се запали по фотографията?

- Здравейте на всички! Труден въпрос, май бях на 8 години, когато за първи път хванах истински фотоапарат със сменяем обектив снимащ на лента. Въпреки, че беше само за няколко минути усетих онази тръпка на нещо, което те привлича като магнит моментално. 10 Години по-късно след като навлезе дигиталната фотография, правейки фотографията доста по-достъпна, успях да си взема малък любителски апарат - Konika. И от там като се почна едно снимане, ровене из настройките, експерименти. След това доста време снимах с разни телефони, сменях по 5-6 телефона на година понякога заради камерите им - търсех възможно най-доброто. И в един момент стигнах до там, че не бях удовлетворен дори и от най-добрия камера фон,а годината беше 2014. 2015 взех първия си по-сериозен фотоапарат със сменящи се обективи - sony nex-5n. От там вече някои неща взеха да се получават малко.

Спомням си, че дори по едно време се бях захласнал повече от фотографията, отколкото от приятелката си, което нещо тя не приемаше. 2016 година се наложи да дам "рестарт" на всичко, останах с много свободно време и апарат в ръце - истинска мечта, нали? Та това нещо ме доведе до днешния ден, до това което се случва сега. Благодарен съм, че стана така, въпреки всички трудности и хора, които не повярваха в мен и това, което правя.

Какъв е ароматът на първата ти самостоятелна изложба?

- Aроматът е цвят, контраст, противоречия, хармония, спокойствие и самота. Може би едно от най-красивите чувства за пресъздаване от всички видове изкуства е самотата. Аз съм запленен от нея в момента, но не като нещо лошо, не ме разбирайте погрешно. Имам всичкото време на светът за себе си, правя това което обичам и харесвам, дарявам и хората със спомени. Оставям нещо след мен, макар и малко. Този аромат ми е повече от достатъчен. 

Избрал си за модели само красиви момичета в съчетание с природата. Защо?

- В момента не разполагам със собствено студио, но дори и да разполагах, предпочитам да заровя модела в листа навън и да го снимам на нормална дневна светлина, вместо да го вкарам в студио. Може би е период, но за момента това е гледната ми точка. Някак си ми изглежда доста по-естествено и нормално. 

  
Жената ли е израз на вдъхновението ти или то се крие някъде по-дълбоко?

- Жената е това, което науката все още не може да разгадае напълно, но за сметка на това изкуството може да я описва и пресъздава много точно във всичките ѝ роли и превъплъщения. Тъгата - във всяка една от снимките в тази изложба, всеки от моделите има капчица тъга, която носи в погледа си. Каква по-красива и крещяща комбинация от това - красива, но тъжна девойка? Всеки би се загледал в погледа ѝ, всеки би се заслушал в очите ѝ, всеки би дал от вниманието си, за да я чуе.

Kак подбираш моделите си за фотосесии?

- Трудно е с моделите. Не всеки те разбира какво искаш от него, дори и да обясниш, понякога хората си мислят съвсем други неща. Един от факторите е външния вид и уникалността на модела. Колкото е по-различен, в толкова в по-различна среда мога да го поставя и обрисувам. Случва се и понякога да се запознавам с непознати хора само и само, за да ги поканя да участват в някой от фотопроектите ми. В повечето случаи се получават нещата.

Определяш ли се като романтичен човек?

- И да и не. Преди бях, но някъде по пътя този човек се измори и си взе отпуск за неопределено време. 

Ти се занимаваш с дизайн, до колко страстта ти по фотографията се препокрива с професията ти на дизайнер?

- Дизайнът е провокиран от страстта ми към фотографията. Все пак и двете са творчески изкуства и аз обичам да се занимавам с тях, дават ми свободата, от която имам нужда изразявайки гледната си точка. Двете се препокриват доста освен това и могат да се развиват успоредно в някои отношения.

Ежедневието ти на фотограф преминава през различни перспективи, като се започне от професионално снимане в някои от добрите пловдивски клубове, през сватбени заснемания и се стигне до автомобилни състезания? Какво ти носи това?

- Някои събития носят пари, други носят наслада, емоция, тръпка, а трети носят всичко на куп. Всеки ден е различен, всеки ден се случва нещо ново и неочаквано, всеки ден срещаш нови лица. Какво по-хубаво от това, да не знаеш какво те чака утре? Нали? 

Помниш ли кой беше първият ти професионален кадър?

- Първия кадър, от който изкарах пари в последствие се оказа един пейзаж. Месеци по-късно поискаха да го купят за няколко календара, доколкото си спомням.

Виждаш ли света около теб в кадри от снимки? Примерно когато вървиш по улицата, за запчетваш в съзнанието си различни моменти от ежедневието ти?

- Да, много често ми се привиждат моменти, като от снимка или които трябва да запечатам на снимка. Мисленето ми се е изкривило доста последните години, заради професията предполагам. Наскоро дори имах кошмар, че снимам и че нещата не отиват на дори със самите снимки, докато не се събудих и не осъзнах, че е било просто сън. И дори си записвам, някои от идеите, за да ги реализирам на по-късен етап. 

Ако трябва да промениш хората около себе си какъв ретуш би използвал?

- Хората около мен не ги променям. Тези, с който си допадаме ги допускам до себе си, а другите не. Това е хубавото на света, че е различен. А за фотографията важи обратното - пречупваш светът през твоето виждане чрез снимките, докато в действителност нещата не се променят.

И всичко остава такова каквото си е - чисто и без ретуш.

Какво и защо не би снимал за нищо на света?  

- Не знам, не съм се замислял, всичко зависи в какво настроение съм общо взето.

Сигурно всеки фотограф мечтае да пътува и да снима повече пейзажи, ти също го правиш? Кои са ти любимите кадри сред природата? 

- Пейзажната фотография е нещото, с което почнах. Няма по-голяма красота от формите на природата, които тя е сътворила, без човешка намеса. И да, мечтая да пътува и да обиколя светът с апарат в ръка, може би някой ден и това ще се случи. Едно от местата, който искам да посетя е Айсленд и също така и да разгледам Китай и неговата природа и забележителности. 

Как ще изглежда твоята фотографска изложба след 10 години?

- Надявам се след 10 години да мога да ти отговоря и на този въпрос, но за момента си нямам и на идея.

Накрая ако трябва да замениш професията Фотограф с някоя друга, с коя би го направил и защо?

- Музикант, ако това все още се води за професия. Обожавам звука от пианото или акустична китара. Замислям се за ново хоби в "свободното време" дори. Това е при положение, че мога да избирам, нещо което много малко хора могат да си позволят всъщност. А иначе, ако трябва да работя нещо, колкото да има работа няма да го обмислям чак толкова.

ОЩЕ за изложбата на Деян Романов, как, къде и до кога може да я откриете ВИЖТЕ ТУК

Страницата на фотографа във Facebook и неговите произведения може да видитеТУК

тагове: фотограф, изложба, култура, деян романов, аромат, цветя, arsenal of art, капана, романтика, образи, жени