Топ новини:

Ипократис Пападимитракос: Качването на стълби е пристрастяващо

10 Април 2018 коментара Младежка медия;
Ипократис Пападимитракос: Качването на стълби е пристрастяващо

Гръцкият диетолог Ипократис Пападимитракос подкрепя инициативата Ден без асаньори. Инициативата в България се организира от сдружение BG Бъди активен, координатор на кампанията NowWeMOVE в цялата страна. В събитието се включат хора, компании и институции от десетки европейски държави, като символично затворят асансьори и ескалатори и поканят всички желаещи да изберат стълбите.

Ипократис е пресечната точка между храненето, психологията и отслабването.  Той е първият диетолог в България, който заговори за „нормално хранене“ – храненето, което не ни създава проблеми – термин. Индивидуалният подход към всеки пациент и завидният успех на неговите методи му спечелиха голяма известност. Той вярва, че всеки може да постигне и да задържи желаните килограми, като открие своето „нормално хранене“.

„Когато мога да избирам между стълби и асансьор или ескалатор – избирам стълбите. Всеки ден в метрото виждам опашка пред ескалаторите и празни стълби до тях. Вярвам че това може да се промени, ако повече хора осъзнаят ползата за здравето от ежедневната физическа активност, колкото и минимална да е тя“, сподели Ипо.

Прочетете цялотоинтервю с известния диетолог:

Какво знае един специалист диетолог за храненето, което ние не знаем?

Храненето е много по-сложен процес от това да напълним корема си. За да се чувстваме добре и да поддържаме добро здраве, храненето ни трябва да задоволява както физиологическите ни, така и психологическите ни нужди. Нямам предвид да заместваме емоции с храната, а да умеем да слушаме тялото си и да му даваме това, от което има нужда.

Има ли златно правило в поддържането на ТОП форма?

Моето златно правило за поддържане на топ форма се съдържа в думите редовно, качествено и умерено или казано по друг начин – дисциплина и никакви забрани – няма забранени храни. Държа да уточня че дисциплината и липсата на забрани не са взаимоизключващи се – именно наличието и на двете води до постигането на балансирано хранене, което носи удоволствие и здраве.

Колко вредна може да бъде някоя от „популярните“ диети за даден човек?

„Историята“ на „популярните“ диети е красноречива – вредите за здравето са много повече от ползите. Основният въпрос, който всеки трябва да си зададе преди да започне някоя подобна диета, трябва да бъде „Как ще се отрази лично на мен?“, а не „Ще сваля ли килограми?“ Обратното би било равно на това да сме загрижени повече за външния си вид, отколкото за здравето си. За радост здравето взема превес.

Във въпросника за поръчка на индивидуален хранителен режим в Топ Форма имаме въпрос „Каква е Вашата цел?“ и от броя на хората отговорили с „Искам да подобря здравословното си състояние“ ясно си проличава положителна тендения. Все повече хора решават да спазват хранителен режим, за да подобрят здравето си, а не за да свалят килограми

80% правилно хранене + 20%спорт = на какво е равно?

Когато в задачата се включи и удовлетвореността, тогава е равно на 100% грижа за себе си и 100% топ форма – физическа и психическа.

Какво закусваш ти? Коя е правилната закуска?

Правилната закуска е любимата закуска, когато тя е подходяща за здравословното състояние и цел на отделния човек. Вкусът е част от правилното хранене и трябва да присъства в менюто ни. Аз лично обожавам кисело мляко и поради тази причина започвам деня си с него.

А ядеш ли стълби за закуска? (#ямстълбизазакуска)

За съжаление пред офиса ми има само 3 стъпала, които хапвам на закуска, но определено не ми стигат. Поради тази причина си набавам допълнително във фитнеса.

Защо ще се включиш в Деня без асансьори, който ще се проведе на 25-ти април?

Включвам се, защото движението е здраве, а качването на стълби всеки ден е един от най-лесните начини да се раздвижим.

Щастлив съм, че над 80% от хората, които се консултират с мен относно храненето си в кабинета ми и в сайта, паралелно със спазването на режимите увеличават и физическата си активност. Качването на стълби е едно от нещата, които им препоръчвам да започнат да правят, заедно с ходенето пеша и танците – лесни неща, за които всеки може да намери време.

Много често хората имат нулева физическа активност, защото преценяват, че нямат време, но е изключително важно всеки да разбере, че дори малкото движение е много по-добро от липсата на такова. Всеки може да намери време за 15 минути ходене пеша дневно или за качването на 30 стъпала. И е важно да гo прави! Инициативата Ден без асансьори е прекрасна, защото промотира точно това.

Използваш ли стълбите в ежедневието си?

Когато мога да избирам между стълби и асансьор или ескалатор – избирам стълбите. Всеки ден в метрото виждам опашка пред ескалаторите и празни стълби до тях. Вярвам че това може да се промени, ако повече хора осъзнаят ползата за здравето от ежедневната физическа активност, колкото и минимална да е тя.

С какво ще предизвикаш читателите да те последват и да се включат и те?

Качването на стълби е пристрастяващо! Ако не ми вярвате – проверете сами! Изберете стълбите пред асансьора или ескалатора на 25 април и съм сигурен, че на 26-ти ще искате да подобрите постижението си от предишния ден. Както правилното хранене, така и ежедневната физическа активност е въпрос на информирамост и на тнавик. Започнете да изграждате този навик възможно най-скоро. Ползите за физическото и психическото ви здраве от редовната физическа активност са неизчерпаеми. Не отлагайте. Започнете да ядете стълби за закуска и го правете редовно, качествено и без ограничения. 

Денят без асансьори се организира за четвърта поредна година в България от сдружение BG Бъди активен в последната сряда на месец април. Всяка следваща година участниците в инициативата се увеличават, расте броят и на нейните посланици: институции, медии, обществени личности. През изминалите три години близо 100 000 българи избраха стълбите вместо асансьора. В България инициативата бе отразена във всички национални телевизии, както и в десетки традиционни и онлайн медии.

Главната цел на Ден без асансьори е да съсредоточи общественото внимание върху значението на физическата активност и да демонстрира, колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие. Събитието е част от кампанията NowWeMOVE, която промотира ежедневната физическа активност и спорт за всички

 

 

 

тагове: ден без асансьори,стълби, ипократис, диета, отслабване