Топ новини:

Иван Бърнев: Българското кино има нужда от любов в аванс

27 Март 2017 коментара Славена Шекерлетова;
Иван Бърнев: Българското кино има нужда от любов в аванс

„Родното кино се нуждае от любов и доверие в аванс и това ще се заплати рано или късно. Дори и да не е този филм, все някой ще ви удари в десетката“, каза актьорът Иван Бърнев след прожекцията на „Врагове“ по време на София Филм Фест в Пловдив.

Той, заедно с Леарт Докле бяха гости на фестивала, като участници в новата лента на Светослав Овчаров. Творбата е черно-бяла, тъй като според Светослав Овчаров войната също е такава, в нея няма цветове. 

"Пролетта на 1913 г. Балканската война. Турски броненосец тероризира с далекобойните си оръдия българската армия. Въпреки разногласията помежду си, група отчаяни военни се заемат да пренесат по суша лодка. Те искат да я превърнат в жива торпила и да потопят броненосеца. По пътя се сблъскват с турски войници, които от врагове стават техни съюзници. Противоречията между българите могат да се окажат по-силни от омразата към враговете“.

Това четем в анонса „Врагове“, който можеше да видим по време на София Филм Фест в Пловдив. Както казахме в началото, режисьор е Светослав Овчаров, а участват: Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров. 

Иван Бърнев разкри, че оригиналното заглавие е било: „Прашката на Давид“, но е сменено преди месеци на „Врагове“. На въпрос дали бързо се е съгласил да участва в този филм, той сподели: „Има проекти, на които съм отказвал, но Светослав Овчаров ми ляга на сърцето с неговите истории, които стъпват на нещо истинско. Той е много силен с историята. Когато ми предложи бях щастлив, защото историята е много истинска и много мъжка. В началото като ме стреснаха два пъти взривовете, като гледах филма, понеже ме нямаше на тези кадри, си казах „Боже, тук започва нещо много здраво“. Той каза още, че филмът е бил нелесен за изграждане, тъй като в него няма един персонаж или две линии, а е със 7 героя, като освен това е исторически. 

Лео Докле разкри, че сценарият за филма е написан за една вечер. „Светослав Овчаров получава някакъв проблясък относно идеята и информация, която има преди това. Цялата история я пише за една вечер и тя се редактира много малко в процеса, което мисля, че е нещо много хубаво, има вдъхновение. Това, което ме привлече в проекта е, че аз бях току-що завършил студент в НАТФИЗ и това беше нещо като дебют в киното за мен като герой в по-главна роля. Много ми хареса сценария, който мисля, че е много силен и въздействащ. Освен това изградихме добър екип от приятели и колеги“. 

Във филмографията на Светослав Овчаров има 26 документални и шест игрални филма. 

Сред филмите му е "Зад кадър", спечелил наградата за най-добра режисура и наградата FIPRESCI на МФФ в Кайро през 2010 г.  Той е сценарист на "Жажда" с режисьор Светла Цоцоркова, който спечели редица награди и беше представен на над 60 фестивала по целия свят.

тагове: кино, асен блатечки, иван бърнев, култура, фестивал, филми, софия, пловдив, иван бърнев