Топ новини:

Ivory Twilight: Искаме да запишем песни в памет на Ni.co и Павел Дюлгерски

12 Юли 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
Ivory Twilight: Искаме да запишем песни в памет на Ni.co и Павел Дюлгерски

Първоначалната идея за песента за Пловдив „Когато нямам теб“ е да е любовна рок балада

Ivory Twilight е една от малкото самоиздържащи се пловдивски банди, която продължава да твори и върви напред. Преминала през не една метаморфоза и смяна на музиканти, за групата се открива ново бъдеще, което членовете Камен Кутманов, Димитър Михов, Димитър – Удо Ангелов и Костадин Костадинов са готови да сграбчат и превърнат в реалност. Интересното е, че никой от тях не е учил музика. Те са самоуки, започнали да свират от страст към рока.

Последното им парче „Когато нямам теб“, записано от 4K Studio, стана тотален хит за Пловдив. Песента е посветена именно на древния град, макар първоначално да не си личи, което още повече вдига нивото ѝ.

Срещнахме се с един от основните двигатели на бандата Димитър – Удо Ангелов, за да си поговорим повече за жиците, Пловдив и какво им предстои.

- Здравей, Удо. Как започна всичко за Ivory Twilight?

Всичко започна за Ivory Twilight през 2003 година, но от момента на създаването си, до настоящия съставът и стилът на групата нямат нищо общо, освен основателя ѝ. Аз се присъединих през 2005 година, когато започнахме да свирим активно. В първите си три години бяхме кавър група на Nightwish. Участвахме по много събори и конкурси, което ни даде увереност. Но в последствие решихме, че искаме да правим авторски песни, а от 2010-та насам те са само на български език. Ние сме от малкото пловдивски групи, които правят концерти само с авторска музика, като изключим един кавър на Тони. През 2012-та година започнахме да правим по конвенционална музика. Тогава излезе песента „Време за любов“, която беше насочена към обединението на хората.

- От къде дойде името на групата?

Тома Спространов е първият журналист, който успя да даде правилно значение на името. Означава „залез с цвят на слонова кост“. Това е времето от деня точно преди да се стъмни. Когато оранжево-пурпурния залез се скрие и небето стане бледо – слонова кост. Трудно е за запомняне, но който го запомни, го помни за цял живот.

- Как се задържа една група, която няма стабилен продуцентски гръб?

Ние сме любителски проект. Свирим главно за хоби, но оцеляхме през годините. Получихме признание от важни, за нас, хора, без ходатайство. Задържахме се, защото се сработваме като екип, като отделни личности. Има много музиканти, които са страшни професионалисти, но не могат да се нагодят. Най-важното е да сформираш добър екип.  

- Какво ви предстои занапред?

Искаме да запишем две песни, посветени на Ники от Ni.co и на Павката Дюлгеров. Павел ни беше тонрежисьор, заради него последните ни записи звучат по този начин. Павката е много важен за нас. Той е част от групата, макар официално да не беше от състава.  Последната песен, която записахме заедно с него се казва „Жив“. Тя излезе през 2016-та, а през 2018-та спечели песен на годината на „Reynaers Rock Tramplin“ на радио Z-Rock. Текстът към песента е един от любимите ми.

- Реално, ти пишеш текстовете. Кое движи творческото ти вдъхновение?

Честно казано, ми е трудно да отговоря. Опитвам се да не залагам на емоционалните моменти, които преживявам, а да предам някакво послание – „можеш ли да болиш, можеш ли да обичаш, можеш ли да ревнуваш, можеш ли да вълнуваш, значи още си жив“. Това е философията ни.

- А как дойде идеята за „Когато нямам теб“, посветена на Пловдив?

Идеята дойде по време на едно мое пътуване. Когато пътувах като по-млад, се наслаждавах на всеки момент. А сега чувствам някаква носталгия, която ме дърпа към дома. Така се почувствах и последния път. „Когато нямам теб“ значи, че ако сме далеч от дома, не сме си на мястото.  Първоначално мислехме да е любовна песен за жена, но, в крайна сметка, се превърна в любовна песен за града ни.

- Вие бяхте част от бандите, които свириха на последния Hills of Rock. Какво преживяване бе за вас?

Бях много притеснен преди да дойде нашия ред. Ние трябваше да сме от 18:00 часа и мислехме, че няма да има много публика. Когато излязох и почнах да говоря, хората почнаха да се събират. Беше готин концерт и добър опит за нас. Хубавото на Hills of Rock е, че дава шанс на групите да бъдат чути. Аз за себе си направих нови открития в рок музиката, които много ми харесаха.

- Какво би казал за финал на хората, влюбени в музиката?

На всички фенове и почитатели на музиката, особено на българската музика, пожелавам да следят, да посещават, да се наслаждават, да споделят и дават всевъзможна гласност на българските творци, защото това ще ги мотивира да продължават да създават качествено изкуство. Така може да се появи реален пазар и за рок музиката в България, както го има за други стилове. Rock on!

  • Новата песен за Пловдив може да чуете ТУК
тагове: ivory twilight, nightwish, ni.co, павел дюлгерски, димитър удо ангелов, 4k studio, пловдив, когато нямам теб, камен кутманов, ди