Топ новини:

Явор Костов: “Имам огромният късмет да играя с невероятно талантливи артисти“

07 Септември 2017 коментара Надина Чолакова;
Явор Костов: “Имам огромният късмет да играя с невероятно талантливи артисти“

Комедията „Откачена фамилия“  ще се играе днес на пловдивска сцена

Наричат Рей Куни Кралят на комедията. Автор е на повече от 70 пиеси, които се играят с успех в цял свят. През 2005 получава Орден на Кралство Великобритания, като в знак на признателност за работата му като драматург.

"Откачена фамилия“ гостува днес в Пловдив на сцената на Лятно кино Орфей. Постановката е на Валентин Танев, а на сцената ще видим имена, като Мария Сапунджиева, Валентин Танев, Ева Тепавичарова, Мариус Донкин, Кирил Кавадарков, както и младите актьори Анна Симова и Явор Костов.

Ето какво сподели една от младите надежди на българския театър – Явор Костов с нас, ден преди представлението.

Здравей Яворе. Как си? Как се чувстваш в Пловдив? 

– Здрасти, чувствам се отпочинал и зареден за новият театрален сезон. А колкото до емоцията отново да съм в Пловдив. Винаги съм се чувствал все едно съм в родния ми град Варна. Това са два града с уникална култура и красиви сгради. Хората тук са много гостоприемни, което доста пъти ме подканва да идвам във вашия красив град.

Преди играл ли си на пловдивска сцена?

- Да. Всяка година играя поне 3 или 4 пъти в Пловдив. Имал съм удоволствието да играя в Драматичния театър. Радвам се, че директорът на театъра Кръстю Кръстев е успял да реагира толкова бързо с ремонта. Също така съм играл в Кукления театър на Пловдив. Най-често съм гостувал в Дом на културата „Борис Христов“. А сега ще имам честта да играя и на открита сцена!

- Кога разбра, че искаш да се занимаваш с театър?

- Още в шести клас. А в девети, след като гледах едно представление на ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна, реших, че това няма да е само занимание, а професия, живот и мисия.

От колко време се занимаваш с театър, като професия?

- Дебютът ми на професионална сцена беше като хореограф в един моноспектакъл на Меглена Караламбова под режисурата на Георги Дюлгеров. А в трети курс Валентин Танев ме покани да играя в „Откачена Фамилия“. Ако броим тези два дебюта  - 7 години. А дипломиран актьор за драматичен театър съм от три.

 Кой беше човекът, който забеляза таланта ти и те привлече на голямата сцена?

- Първият човек беше художественият ми ръководител в НАТФИЗ доц. Веселин Ранков. Благодарение на него станах студент по актьорско майсторство. След това Валентин Танев ме забеляза от едно телевизионно предаване и ме покани в „Откачена Фамилия“. Винаги ще съм им благодарен за това тяхно доверие!

Има ли някой артист, на чието творчество се възхищаваш и би искал да следваш неговите/нейните стъпки?

- Да. Всеки един колега, с който съм имал удоволствието да играя. Имам огромният късмет да играя с невероятно талантливи артисти.

 Любимият ти български филм?

- Всички филми с участието на Тодор Колев. Също така много любими филми са  ми  „Хъшове“ „Бунтът на L” и “Tримата от запаса“

Разкажи ни малко за "Откачена фамилия" и работата с имена, като Кирил Кавадарков, Валентин Танев и Мария Сапунджиева.

- Оригиналното заглавие на пиесата е “Хванати в мрежата“ на Рей Куни, познат още като Кралят на комедията. Интересното на пиесата, е че е по действителен случай. Повече няма да издавам за представлението... Заповядайте да го гледате! Предупреждавам, че на другият ден ще имате мускулна треска на корема от смях.

А относно работата с тези гиганти на българсият театър. Няма представление или репетиция, в която да не съм научил нещо ново за професията.Това са страхотни хора с огромни сърца и талант. Винаги са се грижили за мен и красивата ми колежка Анна Симова.

Какво ти предстои този сезон? И ще те видим ли пак на пловдивската сцена? 

- Този сезон ще започне интересно защото за първи път не го започвам с репетиционен процес. Също така тази година се надявам да започна работа в някой от държавните или общински театри като щатен актьор. И определено ще се видим поне още три пъти на пловдивската сцена!

тагове: явор костов, интервю, театър, актьори, сцена, драматичен театър