Топ новини:

Кристина Вътова представя "Остави го, както си е"

21 Август 2019 коментара Наташа Ноева;
Кристина Вътова представя
Дебютант в тазгодишното издание на Национални есенни изложби, Пловдив 2019 е Кристина Вътова, която преди четири години завършва специалност „Графика“ в Националната художествена академия, София. В своята изложба за проекта „Поетика на образа“ ще представи по-експресивно традиционните техники като офорт и акватинта в серията си графики „Leaf it as it is“. Всяка творба разказва история чрез образи, обекти, които са като разнообразен израз – проекция или асоциативен образ на определени моменти, действия, преживявания, носещи белега на времето.
 
Какво ще представите в рамките на тазгодишното издание „Поетика на образа“ на Национални есенни изложби, Пловдив 2019 и как работите ви кореспондират с концепцията на куратора проф. д-р Галина Лардева?
 
В рамките на проекта ще представя цикъл графики със заглавие „Leaf it as it is“, като главната ми идея е да покажа графиката като техника с много повече възможности, отколкото просто отпечатване (тиражиране) на едно и също изображение множество пъти.
 
 
Серията от графики, който съм направила се състои от множество малки плочи във формата на листа, които са отпечатани  в различни комбинации, композиции и цветове, като по този начин всяка графика представлява един неповторим оригинал. А относно главната кореспонденция между работите ми и концепцията на тазгодишното издание „Поетика на образа“ е в композицията и „разказа“, който съм се опитала да изрисувам. Постарала съм се всяка една от графиките да носи различно усещане и да разказва различна история от останалите. 
 
Каква и коя е поетиката на образа във вашите графики?
 
Поетиката в моите графики е както в цялостната композиция, така и в детайлите на всяко едно листенце. Поетиката е в това, че с едни и същи елементи може да се направи както динамична, така и статична композиция. Как във формата на листо се появява гора или друг образ и как отделните листа съчетани по различен начин се превръщат в отделна картина, носейки различно усещане от предходната. 
 
 
Серията от графики е с наименование „Leaf it as it is“. В тях се забелязва особеното отношение към детайла. Разкажи ни каква е концепцията и обекта на интерпретация в тях?
 
Концепцията на серията графики, които представям е свързана не само с това какво е изобразено, но и начина, по който е направено. Главната ми идея е един по-свободен прочит на графиката като техника, по-експресивно представяне на иначе традиционните техники като офорт и акватинта, както и свободата при самото отпечатване на графиките (без пасери или шаблони). Точно от тук идва и името „Leaf it as it is“ – игра на думи, която като звучене означава „Остави го както си е”. Концепцията ми всъщност представлява опит да избягам от общоприетата идея за традиционна графика и да направя множество оригинали, всеки от които носи моментното настроение и импровизация. Като изображения главното ми търсене се състои в застъпването на самите листа и наслояването на текстура и цветове, което се получава. Това е едно направление, което мисля да продължа да развивам и с други форми, изображения и търсения.
 
 
Защо се насочихте към тази медия на изразяване?
 
Избрала съм да се представя с графика и по конкретно дълбок печат (офорт и акватинта) върху цинк, тъй като това е техниката, която съм опознала най-добре през годините и се чувствам свободна  да експерементирам с нея.  Дълбокият печат е една изключително богата техника, която дава много възможности и различни начини за изобразяване на дадено нещо. Полето за експерименти и създаване на различни текстури е безкрайно.
 
 
Вие сте млад автор, какви са вашите наблюдения и впечатления от Националните есенни изложби в родния ви град Пловдив?
 
За мен това е едно страхотно събитие. Във всяко издание участват изключителни автори, които впечатляват с таланта си. Форумът е много популярен и се радва на широк кръг от публика, което е наистина впечатляващо. Радвам се, че тази година и аз ще съм част от Националните есенни изложби в град Пловдив.
 
Още по темата "Поетика на образа" тази година от Наташа Ноева:
  • Николета Иванова представя "Алегория на образа" - Вижте ТУК
тагове: национални есенни изложби, листа, графики, изложби, пловдив, лардева, амтии, култура, артисти