Топ новини:

Нина Николина: „Българският фолклор е интернационално явление“

15 Февруари 2020 коментара Паулина ГЕГОВА;
Нина Николина: „Българският фолклор е интернационално явление“

На концерта в Bee Bop Café музикантите ще изпълнят песни, които никога преди не са представяли пред публика

Както вече Ви информирахме, на 21 февруари от 21:00 часа, ще се състои концерт на Нина Николина с колегите ѝ Калин Вельов, Мартин Ташев, Таня Първанова и Ясен Велчев. Заедно те образуват Нина Николина „Етно Джаз Проект“, който съчетава в себе си народна музика, с модерно звучене и джаз ритми. Комбинация за истинските ценители на качествена музика. И както винаги най-подходящото място за подобно събитие се оказва Bee Bop Café, което се е наложило като предпочитано клубно пространство за родните изпълнители.

А дни преди големия ден, Media Café разговаря с талантливата Нина Николина, от която не само мнозина се вдъхновяват, но и уважават.

- Разкажете ни за концерта в Пловдив. Какво да очакват посетителите? Кога последно посетихте града ни, как се чувствате тук?

Подготвяме песни, които не изпълняваме на всеки лайф. Проектът има издаден албум, който записахме по време на концерт. Но някои от песните, които ще изсвирим в Пловдив, не са записвани или представяни никъде. Дори направихме специална репетиция, която кръстихме Пловдив Bee Bop.

Различното при нас е, че винаги променяме фолклорните размери. „Разглобяваме ги“ и добавяме други ритми към тях. Например взехме ръченица, в която добавихме самба. Така се получи самба-ръченица.

Колкото до Пловдив, той е близо до София и всеки път при добро време се възползвам да си почина от шума на столицата. Аз съм възпитаник на АМТИИ, така че съм тясно свързана с града. По време на Европейска столица на културата пътувахме до Матера по проект, организиран от екипа на Фондацията, където представихме Пловдив. Освен това Мартин Ташев е от Пловдив.

- Как се сформира Нина Николина „Етно джаз проект“?

Той се сформира по различни канали. С всеки един съм работила поотделно във времето.

С Калин Вельов имам най дългогодишна работа. Участвали сме в различни проекти, представяли сме ги в чужбина и България. Той е и музикален продуцент на „Етно джаз проект“.

С Таня Първанова сме съученички от музикалното училище в Плевен. Тя е солист на ансамбъл „Филип Кутев“. С нея преди време представихме проекта „Магически гласове на България“ в Страсбург, Берлин и Брюксел.

С Мартин работихме заедно в проекта Тумбаито, а с Ясен Велчев - гениален пианист, сме правили концерти в Лондон в легендарната зала Астория.

- Полезно ли е тази професионална дружба да излезе и извън работната среда, или пречи?

Аз лично не съм съгласна с мнението, че човек не трябва да работи с близки хора. Винаги съм предпочитала да работя с личности, които са професионалисти, но и приятели. В музиката е много важно да се разбираш с колегите на приятелска основа, защото тогава процесът е приятен и ползотворен. Разбира се, винаги може да се случи да се създадат конфликти, но вярвам, че когато има спор по дадена тема, той е за добро. Ако спорът е обоснован, той води до развитие.

- Българинът цени ли фолклора и традициите си?

Скорошните ми наблюдения са, че го цени. Последните ни няколко концерта са с Русенската филхармония и залите се пълнят. Моята лична цел е да доказвам, че народните песни са много красиви, ние имаме връзка с тях и трябва да ги познаваме. Да познаваме историята и традициите си. Затова с такава страст продължавам да се занимавам с фолклор.

- Интересен факт е, че чуждестранните народи се дивят на народната ми музика в моментите, в които имат възможност да се запознаят с нея. Това не я ли прави интернационално явление?

Тя е интернационално явление! Един от примерите е, че често е вдъхновение за саундтраци на холивудски филми. Това, че имаме песен, която лети в космоса, също го доказва. Фолклорът от всички краища на земята ми е много любопитен. Аз от малка пътувам по фолклорни фестивали из цял свят, наблюдавайки различния фолклор на много култури, смело мога да кажа, че по-красив от нашия фолклор няма!

- Тя се съчетава много добре с етно мотивите. Как стоят нещата с джаза обаче?

Когато променяме елементи във фолклора, се осланяме на професионализъм и естетически вкус, за да не се развали. Същото е и при джаза. Затова хората, с които работя, са страхотни джаз музиканти и вярвам, че със смесването на тези два стила се получава нещо наистина добро.

На публиката съчетанието на двата стила също ѝ е интересно, защото не виреем автентично и традиционни във всеки от тях, а представяме собствен поглед и интерпретация. Всеки от музикантите в проекта е добър в областта си и настоява общият резултат също да е на ниво.

- Кое е специалното на Bee Bop, което Ви привлече да направите концерта там?

Мястото е много уютно! Посещават го приятни хора, с отношение към музиката. Самата аудитория е достатъчно привлекателна за музикантите като нас, които с желание биха направили нещо хубаво за нея.

И така, ако и Вие искате да станете част от това вълшебно преживяване, знаете часа, знаете мястото, знаете датата. Просто се пуснете по течението на фолклорната магия.

За повече актуална информация около Нина Николина , можете да я последвате в инстаграм nina_nikolina_official и официалната ѝ страница във фейсбук: Нина Николина/Nina Nikolina.

тагове: Нина Николина, концерт, Етно джаз проект, Калин Вельов, Пловдив, Bee Bop, музика