Топ новини:

Ваня Годжелова: "Изкуството ми е емоция"

11 Септември 2017 коментара Екип младежка медия;
Ваня Годжелова:
На 1-ви септември бяха открити юбилейните 50-и Национални сесенни изложби в Стария град под тепетата
 
Както всяка година ви представяме младите автори от есенните изложби. Този път под обективите ни попадна Ваня Годжелова, на 25 години, родом от Раковски. Тя представя живопис в двора на Балабановата къща. Тя е завършила художествената гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив и бакалавър с магистратура „Педагогика на обучението по изобразително изкуство” със специализация „Живопис” в АМТИИ. Получава покана за участие в арт-форума от професор Галина Лардева, която е неин ментор през годините на следването й. Младата авторка излага 13 платна с размери 100/100 см с пейзажна тематика, а това е най-голямата й изява. 
 
Коя е Ваня Годжелова и каква е основната тема в произведенията й?
 
- Ако трябва да избера думи, с които изцяло да опиша себе си то те са -  творец и учител, но вече като преподавател с практика, смея да твърдя, че това е най-творческата работа на света. За това думичката остава само една – творец.
 
Най-често в живописта ми акцент е природата. Обичам спокойствието, което създава в мен тя, обичам невероятните гледки, които разкрива. Природата е изключителен майстор на цветове, нюанси и контрасти, остава само да се вгледаш в нея и тя дава готови шедьоври, ако успееш да се абстрахираш изцяло от цялото напрежение, което ни е обзело тук в града. Затова, когато разбрах каква е темата на изложбите тази година, а именно плацебо ефектът, знаех какво точно ще създам. Природата е единственото нещо, което има смисъл да оставяме да оказва, своето влияние върху нас. Показала съм я, такава каквато я чувствам, пречупена през моето светоусещане.
 
 
- Това ли е най-голямата ти изява на такова културно мероприятие от национален мащаб?
 
Да, поканата за участие в Националните есенни изложби е най-значимото събитие в творческият ми път досега. Ще използвам момента отново да благодаря за гласуваното доверие от проф. Лардева, защото подготовката за събитието обхваща голям период от време, поставят се много въпроси, нещата върху които работим често се оказват и голямо лично предизвикателство. 
 
-  Кой стои зад Ваня Годжелова и е насочвал в творческите й търсения през годините?
 
По време на обучението ми в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство имах щастието да работя с изключителни личности, които винаги са били стимул и пример за това в каква насока трябва да се развивам. Смятам, че запознанството ми с проф. Лардева – декан на Факултет „Изобразителни изкуства“, повлия в голяма степен за развитието ми като творец.  Тя организира в академията ни публични лекции с участието на артисти като Правдолюб Иванов, Теодор Ушев, Йоханнес Артинян и др., което се оказа изключително мотивиращо за мен. Срещата с тях, успехите и работата им повлия на желанието ми да участвам в множество проекти и изложби, чрез които моята живопис претърпя сериозни метаморфози. 
 
 
Като един истински почитател на Националните есенни изложби, съветите на куратора им – проф. Лардева винаги са били най-ценните за работата ми.  
 
 
 
- Какво е значението на Националните есенни изложби за Пловдив в културен аспект и същевременно за развитието на един млад автор като теб?
 
Тази година Националните есенни изложби празнуват своя 50-ти юбилей – един форум, който е успял да се съхрани половин век! Това само по себе си показва, че той е нужен и важен за културният ни живот. Аз следя изложбите от 4 години и моите впечатления са, че публиката им всяка година става все по-разнообразна, все повече хора започнаха влизат в галериите и да се интересуват какво точно се случва с изкуството. То вече не е толкова чуждо, а това, че събитието дава възможност да се видят творбите на толкова разнообразни и креативни личности организирани в едно е невероятно.
 
За мен като художник Националните есенни изложби винаги са били отправна точка в търсенията ми. През годините, в които съм ги посещавала се запознах с много от авторите и тяхната работа. Често някои от тях дори рядко излагат в страната ни, за това продължаването на тази традиция е полезно за града ни.
 
 
- До колко емоциите рефлектират върху творческият ти процес и картините?
 
Като един истински творец, не успявам да овладявам вихрушката от емоции както в личен план, така и в творчеството си. Много често начина, по който създавам една картина е огледало на действията ми в друг аспект – импулсивно, напълно отдадено на момента. Случва се да живописвам под въздействието на чувствата си и след това самата аз да не разбирам как точно съм успяла да създавам силния контраст, който ми харесва в платното. Но за мен това е изкуството – чиста емоция. 
 
- До каква степен за творческото ти развитие имат предишните издания на Националните есенни изложби?
 
Както в началото на разговора споделих аз съм истински почитател на тези изложби. За мен и моите приятели, които също са артисти, първи септември се превърна в една наша традиция - независимо в кой край на страната сме, за откриването на изложбите винаги успяваме да се съберем и да ги посетим (по много пъти). 
 
Ролята, която изиграха изложбите в развитието ми като художник  определено е голяма, защото се превърнаха в една цел, която следвах дълго време. А когато има цел мотивацията за усъвършенстване се постига много по-лесно. 
 
Начина, по които се организира цялото събитие е толкова вдъхновяващ и професионален, че според мен и наблюденията ми за всеки млад автор ще бъде чест да участва е него.
 
 
- Можеш ли да се съпоставиш с другите автори от "Placebo"?
 
Както всяка година и в тази участниците са много различни и уникални в творчеството си. Повечето от тях познавах като автори и съм следила нещата, които създават. Възприемам ги като един добър пример, които мога да следвам занапред. Като млад художник се чувствам доста често разколебана и несигурна, но точно тези срещи с авторите и с работата им ми помагат за намирането на отговорите на въпросите, които си поставям. 
 
- Разкажи ни малко от кои художници се вдъхновяваш?
 
Много харесвам творчеството на немските експресионисти и фовистите. Мисля, че те най-видимо са оказали влияние върху моите платна. Обичам силните контрасти, експресивния начин на работа, както и чистите, ярки цветове.
 
 
 
 
 
 
Повече за Есенните изложи тази година може да видите ТУК
тагове: художник, пловдив, галерия, изложби, култура, автор, амтии, картини, живопис, годжелова, лардева