Топ новини:

187 години от рождението на родоначалника на българската възрожденска литература Петко Славейков

17 Ноември 2014 коментара Дария Стоилова;
187 години от рождението на родоначалника на българската възрожденска литература Петко Славейков

Днес, 17 ноември, се навършват 187 години от рождението на родоначалника на българската възрожденска литература Петко Славейков. Определян като един от един от стълбовете на Българското възраждане,  той подчинява живота си на обществената, литературната и политическата си дейност на възпитанието и самоосъзнаването на своя народ.

Първите му книги са издадени през 1952 година –  “Смесена китка”, “Песнопойка” и “Басненик”. Като творец върхът на неговия гений е поемата “Изворът на Белоногата”, чиято основа е народно предание. Петко Славейков е и първият български автор на басни, превежда и адаптира към българската действителност чужди автори. Малко известен факт е, че той е автор и на първата запазена и до наши дни готварска книга.

Трудно може да бъде описана с думи важността на всички издавани от него вестници и списания, поддържали духа и волята за свобода на българите живи.

Виден общественик, поет, просветен деец, публицист, издател на едни от най-важните и четени вестници за възрожденския български народ, след възстановяването на българската държава към тези си дейности той прибавя и политическа кариера. Като политик два пъти заема постовете министър на вътрешните работи в правителствата на Петко Каравелов (1881 и 1884-85г.).

България губи Пенчо Славейков на 1 юли 1895 година.

 

Използвани са материали на bulgarianhistory.org

тагове: литература, Славейков, политик, деец, възродженец, Изворът на Белоногата