Топ новини:

Младежи напомниха за делото на Даме Груев с послания в Пловдив (СНИМКИ)

23 Декември 2017 коментара Младежка медия;
Младежи напомниха за делото на Даме Груев с послания в Пловдив (СНИМКИ)

Борбата на българите в Македония за освобождение е родила редица големи личности, дали живота си за святото дело

Един от тези герои е Дамян (Даме) Груев – основоположник на революционната организация в областта

Тази вечер, на 22-ри срещу 23-ти декември Пловдив осъмна с цитати на големия революционер Даме Груев. Аакцията отново бе на будни младежи от града под тепетата, които за пореден път ни напомнят за големите ни личности.

"Плаче България. В люти рани загина Даме воевода", е написано над тунела под централната част на Пловдив

Дамян /Даме/ Груев - един от най-големите водачи на ВМРО наричан още волята на Организацията. Даме Груев е роден на 19 януари 1871 г. в станалото впоследствие историческо село Смилево Битолско. Учи в легендарната Солунска мъжка гимназия заедно с Гоце Делчев, Борис Сарафов, Христо Матов и десетки други изтъкнати водачи на ВМРО.

След 1891 година Груев учителства на различни места в Македония като в него назрява идеята на създаване на революционна организация .Организацията е създадена на 23 октомври 1893 година в Солун по инициатиава на Даме под името Български Македоно-Одрински революционни комитети.За председател на организацията е избран доктор Христо Татарчев а за секратар Даме Груев но всички съвременици са единодушни че сърце и душа на Организацията е именно Даме.Даме привлича първите членове /между които Гоце Делчев, Христо Матов, Гьорче Петров,Пере Тошев и други/ и създава първите комитети извън Солун.

В Илидненското въстание Груев взема участие в редица сражения като проявява организаторски талант и лична храброст.

След края на въстанието Груев предпочита да остане в Македония за да даде кураж на измъченото население и да възстанови организационната мрежа до голяма степен разстроена от въстанието.Тази постъпка на Груев ярко контрастира с десетки други водачи на ВМРО които в страшната зима на 1903 г. стоят на топло и сигурно място в София където влизат в безплодни и безсмислени дебати докато населението в Македония страда.

На 23 декември 1906-та година Даме Груев потегля за София. На път за конгреса село Русиново четата / вероятно предадена/ е открита от турска потеря. Завързва се престрелка, в която Даме и неговия телохранител Карчо макар и ранени първоначално успяват да се измъкнат от турския обръч и напускат селото. В близост до връх Петлец двамата /като носят със себе си и ранен четник/попадат на нова засада, където загиват.

Още за делата на големите българи и как те присъстват днес в съзнанието на младите, вижте ТУК

тагове: даме груев, история, послание, македония, българия, революция, вмро, младежи, пловдив, тапети