Топ новини:

Византийска власт и Второто българско царство - 5 епизод от Истории от изкуството по нашите земи

03 Юни 2018 коментара Теодор КАРАКОЛЕВ;
Византийска власт и Второто българско царство - 5 епизод от Истории от изкуството по нашите земи

Периодът на Византийска власт и Второто българско царство - пети епизод от Истории от изкуството по нашите земи

Какво е влиянието на Византийската империя по време на двувековната власт над нашите земи и как изглежда изкуството на Второто българско царство? 

Периодът от XI до XIV век е темата на четвъртия епизод от поредицата "Истории от изкуството по българските земи" на Mediacafe.bg с автор Теодор Караколев. 

Целта на поредицата е да представи на широк кръг публика любопитни, някои известни, някои не толкова известни факти от историята на българското изкуство във формат на видео-блог. Разказите са подготвени и презентирани от Теодор Караколев - журналист и студент История на изкуството в Нов Български университет. Клиповете се случват с подкрепата на КЦМ. Екипът ни благодари и на всички други, съдействали за създаването на клипа.

В петия епизод ще чуете интересни факти за периода, в който тези земи отново падат под византийска власт - за около 200 години, след което наново биват включени в рамките вече на Второто българско царство - ще чуете повече за известните паметници, като Костницата в Бачковския манастир, Боянската църква, храмовете в Търново или Хрельовата кула и още много други паметници:

Запознайте с предишните ни епизоди:

тагове: история, изкуство, култура, наука, българия, римско наследство, дунав, царска българия, християнство, театър, византия, царство