Топ новини:

Dubioza Kolektiv: „Не съществува ирония, по-сюрреалистична от нашата реалност“

05 Ноември 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
Dubioza Kolektiv: „Не съществува ирония, по-сюрреалистична от нашата реалност“

„Искаме да създадем енергия, която ще се блъска напред-назад из Арена Армеец и да се връща към нас“, казват от Dubioza

Групата ще изпълни парчета от предстоящия си албум за първи път в България

Дели ни по-малко от месец до дългоочаквания концерт на Dubioza Kolektiv в Арена Армеец на 29-ти ноември. Босненците отдавна са се превърнали в любимци на българите. Луди сме по тяхното ska, техния funck, техния dub, техния rock и тяхното reggae. Затова не е чудно, че за пореден път ги каним да направят концерт в страната ни, а те за пореден път приемат поканата. Симпатиите са взаимни всъщност и това не е тайна за меломаните. Приятелското отношение и близък бит между Босна и Херциговина и България изграждат мостове, трудни за изгаряне.

Специално за MediaCafe Брано Якубович и Ведран Муягич отделиха време от натоварения си график, за да си поговорим малко за социалния статус на музиката.

- Откъде точно идва името на групата?

Много е трудно да обясним истинското значение на името “Dubioza Kolektiv”. Базирано е на босненски жаргон и черен хумор. Думата “dubioza” се използва за ситуации, които са проблемни. Може да се каже, че тя отговаря изцяло на моментната ситуация в Босна и на Балканите като цяло.

- За пореден път ще свирите в България. Какво ви привлича в държавата ни, че се завръщате отново и отново?

Листът с причините да се връщаме в България е доста дълъг. Свързват ни общ манталитет, подобен език, еднаква зависимост към спиртните напитки. Всичко това прави България наш втори дом.

- Хвърляте наистина много енергия по време на концертите си. Забавлявате публиката не по-малко, отколкото забавлявате и себе си. Това ли е истината за изкуството – трябва просто да му се наслаждаваме?

Вярваме, че човешкото същество е способно да се забавлява и да разсъждава едновременно. Стремим се да забавляваме хората, но в същото време се опитваме да прокараме някои интересни и социално важни теми. Лично аз не обичам да ми проповядват по време на шоу, ако съм част от публиката. Затова и използваме толкова много хумор в текстовете ни. Така можем да достигнем до хората, без да сме досадни.

- Концертът ще се състои на 29-ти ноември в Арена Армеец. Какво да очакват феновете?

Преди две години свирихме пак там и беше страхотно! Българите са едни от най-щурите публики, които съм виждал. Очакваме и тази година да са толкова луди, за което ние също ще дадем всичко от себе си. Искаме да създадем енергия, която ще се блъска напред-назад из Арена Армеец и да се връща към нас. Освен това в края на януари 2020-та излиза новият ни албум и ще изпълним няколко песни от него за първи път в България.

- Пеете на социални теми, а в същото време не се взимате на сериозно. Как успявате да съчетаете смеха с проблемите на балканските държави?

Аз живея в Сараево. В моя град хора, които се приемат твърде на сериозно свършват като материал за шеги. Затова никой не е звезда в Сараево. Всеки човек е нормален и обикновен. Всичко, което притежаваме, най-голямото ни оръжие срещу политиците и индустрията, е смехът.

- Къде свършва истината и почва иронията във вашите песни?

Политическата система в нашата държава и в Европа е толкова глупава и нелепа, че не съществува хумор или ирония, която може да бъде по-сюрреалистична  от нашата реалност.

тагове: концерт, босна и херциговина, сараево, музика, арена армеец, dubioza kolektiv, софия, рок, ска