Топ новини:

Ясни очертания на господин Х и серафим в новата изложба на Атанас Хранов

19 Април 2017 коментара Славена Шекерлетова;
Ясни очертания на господин Х и серафим в новата изложба на Атанас Хранов

Галерия „Ракурси“ представя изложбата на Атанас Хранов „Ясните очертания на господин Х”

Картините могат да се видят от 19 април до 12 май

„Изложбата е нов етап в развитието на Атанас Хранов като творец, който притежава способността да вижда винаги различно съвременния свят”, пише Александър Секулов. Сред картините виждаме и един серафим – ангелите, които са най-приближени до Божия престол. 

Какво представляват ясните очертания, кои са те?

Истинските очертания на един човек са всичко това, което той приема или отхвърля от света. Това са страховете му, желанията, мечтите, различните житейски ситуации, които той е приел като свои или ги е отблъснал като нещо, което не желае. Това са духовни граници. Физическите може да ги промениш, духовните по-трудно. 

Какво е мястото на серафимите в тази изложба? 

Много хора приемат ангелите като нещо красиво, добро и пълно с надежда, като пазители, също. Те така красиво са обяснени от всички художници преди нас. Всеки би желал да има ангели, надявам се. Намирам за нормално да ги търсиш и да се обръщаш към тези образи от време на време. Нали това е работата на художниците - да гледаме вместо другите, да материализираме това, което виждат всички. 

А какво се намира в „Ясните очертания на господин Х“, в конкретната картина, основна за изложбата?

Там има различни  изкушения, които животът предлага – яти, трапеза, плодовете на света. Нямам си техника за устояване на изкушения, няма и да ми отива, даже и професията ми не го изисква. Понякога се налага да проявиш стоицизъм и да се отдръпнеш от изкушенията, когато трябва да се съсредоточиш и да нарисуваш картините си. Но тъй като аз вярвам, че човек рисува себе си, ако искаш светът в картините ти да е цветен и интересен, трябва да живееш цветно и интересно, а не затворено. Може да живееш затворен и вглъбен, тогава картините ще са затворени и вглъбени, което не е лошо, но това не е моят живот. 

тагове: изложба, изкуство, господин Х, серафим, атанас хранов