Топ новини:

Паметници на културата от Османската империя - епизод 7 от Истории от изкуството по българските земи

07 Август 2018 коментара Теодор КАРАКОЛЕВ;
Паметници на културата от Османската империя - епизод 7 от Истории от изкуството по българските земи

Паметници на културата от Османската империя - епизод 7 от Истории от изкуството по българските земи

Сградите - културни ценности, построени от османците през петте века чуждо владичество - в седмия епизод от Истории от изкуството по нашите земи

В периода от около 500 години Османско владичество - по-дълъг в южните региони на страната, спрямо северните, също са създавани произведения на изкуството. Изкуството на мюсюлманите и в частност на османците е обект на изследване от множество изкустоведи. По различни причини, у нас то остава доста непознато - какво са строяли османците, какви са влиянанията върху сградите, останали до днес? Почти във всеки голям български град има османски сгради на стотици години, определени за културни ценности - но какво знаем за тях?

Изкуството, което Османската империя остава по нашите земи от края на XIV век насам е темата на седмия епизод от поредицата "Истории от изкуството по българските земи" на Mediacafe.bg с автор Теодор Караколев. 

Целта на поредицата е да представи на широк кръг публика любопитни, някои известни, някои не толкова известни факти от историята на българското изкуство във формат на видео-блог. Разказите са подготвени и презентирани от Теодор Караколев - журналист и студент История на изкуството в Нов Български университет.

Клиповете се случват с подкрепата на КЦМ. Екипът ни благодари и на всички други, съдействали за създаването на клипа.

В седмия епизод ще чуете интересни факти за периода, на Османското владичество и конкретно - творчеството на чуждата спрямо България власт - за джамиите в Пловдив, Ямбол, Шумен и други градове, както и още много други османско паметници:

Запознайте с предишните епизоди на Теодор Караколев и mediacafe.bg:

тагове: история, изкуство, култура, наука, българия, турция, робство, царска българия, християнство, владичество