Топ новини:

Тренировъчен лагер „Мисия Партизан“ – здрав дух в здраво тяло

09 Септември 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
Тренировъчен лагер „Мисия Партизан“ – здрав дух в здраво тяло

Всички сме чували израза „Здрав дух в здраво тяло“. Това е максима, която никой не може да оспори, защото когато човек е физически здрав и емоционалното му здраве е добро. Всеки намира своя начин да се чувства добре, а за тези, които биха експериментирали и биха тествали собствените си способности, съществува приключение извън зоната на комфорт „Мисия Партизан“.

Тя се появява като инициатива преди по-малко от година и е дело на Мая Личева и Стоян Колев.

Мая и Стоян са треньори в спортен клуб Total Sport. Мая води групови функционални тренировки. Тя е активна, винаги засмяна и пълна с идеи дама, която обича да развива възможностите на тялото си. Също така има опит в организарането на спортни събития. Стоян освен треньор в залата е и парашутист, спасител в редиците на Българската армия с години опит зад гърба си и професионални умения.  Дисциплиниран, самоотвержен и последователен – все качества, които са от огромно значение, когато оцеляваш сред природата. Така двамата, позовавайки се на умения и качества и желанието за приключения стигат до създаването на Тренировъчен лагер „Мисия Партизан“.

Името се появява спонтанно и на шега, но бързо става ясно, че добре кореспондира със ситуациите, в които поставя участниците: кондиционни тренировки на открито, стресови моменти и бързи реакции, изграждане на екипи, адекватно поведение в планината, отдаване на първа помощ и не на последно място забавление. Тренировъчният лагер се провежда в рамките на един уикенд на Белинташ – може би едно от най-магическите места в Родопите, което те оставя без дъх, но не от умора, а от възхищение.

Есенното издание на „Мисия Партизан“ ще се проведе от 27-ми до 29-ми септември, а максималната бройка от 22 души е запълнена още от момента на обявяване на събитието. През 2020 година Мая и Стоян са планирали лятното издание в края на месец май.

„В събитията, които правим има последователност, свързана с изграждане на тренировъчна дисциплина и полезни умения. Работим както за физически качества и психическа устойчивост, така и за допълнителни знания, които хората практически да използват, независимо дали е в ежедненевието или в по- нетрадиционна среда, като планината и гората. Информираме участниците как да се подготвят за престой на открито в планинско- гориста местност, как да се справят в кризисни ситуации, как да потърсят помощ и да помогнат на себе си или на ближния. По време на Мисията „удобства“ като теле и интернет комуникации са оскъдни и това е още един повод да се справим в трудна ситуация без средствата, с които сме свикнали.“, споделя Стоян Колев.

Специално за Тренировъчния лагер към екипа се присъединяват гост-инструкторът и парамедик Евгени Денчев, както и екстремния Кирил Трифонов, който запечатва всички интересни моменти и помага в организационния процес. Всички заедно изненадват участниците с различни задачи, походи, тренировки и като цяло премеждия, които да извадят „партизаните“ извън зоната на комфорт, да ги провокират за бързи решения, да тренират тяхната издържливост. Мисията е за хора на ежедневието, които биха желали да подобрят връзката си с природата и нейните условия.

Част от участниците отсядат в къща в местността Белинташ, останалите са на палатков лагер в непосредствена близост. Един типичен ден в лагера започва с тренировка, закуска, продължава с поход, екипни задачи и завършва на обща маса. За участниците са осигурени продукти, подходящи за ежедневния им график в Лагера, но имат ангажимент да подготвят сами своите хранения.

Отношението към тях не е като към войници. Те се сблъскват с действителното усещане от тренировъчните лагери, но не се преминава границата на психически и физически тормоз, който сме свикнали да виждаме по воените филми. Даже напротив! Една от основните цели е създаването на нови приятелства и изграждането на екипи, които получават както отборни задачи, така и индивидуални предизвикателства. Отборите се изправят пред усложнени ситуации, които бързо да оценят и да се справят с тях. Като например да се погрижат за травма предвид зададена ситуация, да направят носилка от подръчни материали и други. По време на Тренировъчния лагер не се толерира хвърляне на отпадъци и злоупотреба с околната среда.

„Мисия Партизан“ е за всички. Ако някой изпита затруднения, другите му помагат и съдействат. По време на преходите се провеждат и лекции, от които може да се научи нещо ново и полезно. След задачите всеки от отборите презентира получените задания и предприетите действия и резултати. Мая, Стоян и останалите от екипа подкрепят всяка проявена от участниците креативност и разбудени умения.

„Избираме Белинташ, защото е близко и достъпно място и предоставя природните дадености, нужни да осъществим идеите си. За нас, като организатори, „Мисия Партизан“ е голямо предизвикателство. Вълнуваме се през всеки един от организационните етапи, а по време на самия лагер всички сме като едно голямо семейство и заедно сме готови да преборим всяко премеждие. Забавленията не са на заден план и отчитаме нуждата на съвременния човек както да подобри или добие умения, така и да забрави за стреса и да се забавлява със себеподобни, без задължително да е с телефон в ръка и сред удобствата на града“, допълва Мая.

Разбира се, три дни са крайно недостатъчни за изграждане на цялостни планинарски познания и умения, но са едно добро начало за концентрация и откриване на нови вътрешни хоризонти. Мая и Стоян не спират с нестандартните си идеи за тренировъчни лагери и последното събитие, което са организирали заедно, е свързано със скачане с парашути. И двамата са уверени, че искат да продължат да се развиват в тази посока и да създадат регулярен график с предизвикателни тренировъчни уикенди, които да учат и забавляват участниците извън удобната и скучна зона на комфорт.

Инициативата цели да заздрави духа и тялото на съвременния човек, да провокира желание му за приключения и да го научи как да оцелява в планината и да опазва околната среда. 

тагове: мисия партизан, мая личева, стоян колев, total sport, природа, белинтаж, спорт, планина