Топ новини:

Победителите от Startup weekend: Седни удобно!

24 Октомври 2013 коментара Теодор Караколев;
Победителите от Startup weekend: Седни удобно!

Вероятно в момента сте седнали привидно удобно на вашия си стол, отпуснати назад, подпряни на една страна, може би си подпирате и главата с лявата ръка. Възможно е и да си тропате със стъпало или просто да си клатите краката. Масовата стойка на хората в офис, а дори и у дома, обаче има много вредни последствия в по-дългосрочен план за тялото ви и най-вече за гърба. Една малка технология, разработена от екип младежи на пловдивския Startup Weekend обаче, може да ви помогне да стоите правилно в офиса си, и да бъдете по-здрави по-дълго време от живота си. Победителят в Стартъп - Тим FitSit обра куп награди по време на уикенда и посрещна Mediacafe в офис-пространството, осигурено от един от спонсорите на събитието – ORAK.

В екипа участват 9 души, които за едва 54 са разработили работещ прототип, почти готов за продажба. Някои от съотборниците дори не са се познавали преди събитието. Това е част от чара на Startup - всички хора са супер мотивирани, специалисти в някаква област и се обединяват около една идея, разказва Николай Дрехаров, лидер на тима и автор на идеята.

Всеки с някакъв бизнес проект може да си го представи пред участниците в Startup, а останалите да решат дали искат да се включат в неговия тим. За Дрехаров неговият екип е бил най-добрия по време на уикенда и всеки е допринесъл с неговите специални идеи и умения. Сред другите отбори също имаше страхотни неща и много добри идеи, които се реализираха през уикенда, добави още Николай.

Работещите в офис хора малко или много стоят в някаква неергономична стойка и всички сме получавали някакви болки в кръста или гърба, казва Дрехаров. По думите му доскоро не е имало технология, която да помогне за подобно решение, но тя вече е налична – сензорите, които ползват и технологията Bluetooth low energy. Идеята се е родила спонтанно, сутринта преди Startup Weekend. Знаех, че искам да правя нещо с тези Bluetooth-устройства, и импровизирахме с това, допълва Николай.

Младите хора имат възможност да се опитат да стартират свой собствен бизнес по време на Startup Weekend – нещо, от което те се притесняват и отлагат по много причини, това намира за най-ценно в събитието Гено Рупски, част от екипа FitSit. По думите му на такова място всеки може за три дни да стартира своя бизнес и до голяма степен да го реализира, да види какви грешки допуска, за да може следващия път да се получи по-добре.

Участвайте на всяка цена – без значение дали искате да стартирате бизнес или просто да поемете от тази енергия и адреналин във въздуха, съветва Николай Дрехаров. Вечер се получаваше малко като парти, екипи стояха до три часа, а някои хора ги заболяха и гърбовете и се радваха на нашата идея, пошегува се Николай.

Прототипът, който е изготвен, е малко устройство, което се залепя за стола и се калибрира, спрямо най-ергономичната стойка, обясни Иван Джаферов, един от програмистите в екипа. Всеки човек получава статистически данни –кога стои правилно, през колко време, и съответно ако дълго време не стои правилно, се изпраща известие, добави още той. Устройството работи с екселометър, жироскоп и малко от магията на нашия вълшебен екип, разкри Иван.

Статистическите данни могат да са полезни на една компания, като им се предоставят данни каква част от хората не стоят правилно, добави Гено Рупски. Фирмите ще получават информация, по която да си правят изводи дали някой се нуждае от промяна в поведението. По този начин ще се намалят рисковете от заболяване, което е лошо за всяка компания, тъй като служителите не са работоспособни, каза още Рупски.

Приложението на FitSit е доста универсално, каза Николай Дрехаров. То може да се използва както в офиса, така и вкъщи. По-интересно е, че може да се ползва и за деца или студенти, които пишат домашни и прекарват много време на стол. Според Николай е хубаво те да свикнат да стоят правилно още от малки. Би могло да се ползва и в училище, стига да има столове с напасващи се чинове и облегалки, смята Дрехаров и добави, че ако това се контролира още в училище, ще е най-добре.

Към FitSit вече има сериозен интерес както от фирми, така и от частни лица. От екипа споделиха, че работата им в момента ще е да съберат предварителни заявки, с които да спонсорират подобряването на продукта и по-добрата му разработка.

тагове: стартъп, FitSit, Startup Weekend, бизнес