Топ новини:

„Одисей“ стартира с три дни премиера

27 Февруари 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
 „Одисей“ стартира с три дни премиера

За първи път в културен проект си подават ръка толкова много общински и държавни институции

Музикантът Янис Пантазис ще пътува от Гърция за всяко представление, за да свири на живо

Дойде дългоочакваният ден за пловдивската театрална гилдия и публика. Тази вечер, след повече от четири тежки работни месеца, ще се състои премиерата на Драматичен театър Пловдив „Одисей“ – историята за пътуващия човек. Още преди да излезе на бял свят, „Одисей“ се записа в историята на театъра като най-мащабният спектакъл, правен някога под тепетата. С повече от 40 човека на сцена и още толкова отзад, за да движат механизма на декора, постановката се превръща в двулицева – действието се развива с еднаква сила както пред, така и зад кулисите.

Не случайно артистичният директор на Фондация „Пловдив 2019“ определи спектакъла като облика на Пловдив Европейска столица на културата, който успя да съюзи за първи път няколко отделни звена на общинските и държавни институции да работят заедно, ръка за ръка.

Одисей“ е проект, с който проверихме нашите възможности, капацитета, ентусиазма на Драматичен театър. В него взеха участие над 250 човека, които дадоха част от себе си за осъществяването на тази мечта. От портиера до последния сценичен работник. От много години не съм се чувствал толкова удовлетворен, защото доказахме, че е възможно да преодолеем тези моменти. Доказахме, че всички заедно сме способни, защото една мечта става голяма и истинска, когато се осъществи от много хора. Благодаря на нашите партньори от Общината, Фондация "Пловдив 2019" и, разбира се, на КЦМ 2000 ГРУП, които за пореден път ни подкрепят.“, сподели за медиите директорът на театъра Кръстю Кръстев.

А ето го и целия екип, който стои зад това сценично постижение – Александър Секулов - автор, Диана Добрева - режисьор, Мира Каланова – сценография и костюми, Валери Кьорленски – логистика, Петя Диманова - музика, Деян Георгиев - хореография, Янис Пантазис – майстор на инструментите и музикант, Петко Танчев – видео дизайн, Габриела Кърджилова – асистент-сценограф, Явор Димитров – дизайн и Георги Вачев – фотограф, плакат. Всички те получиха помощ по време на уъркшопите от професор доктор на филологическите науки Клео Протохристова, доцент Николай Гочев и заместник-художествен директор на Гръцкия национален театър в Атина Тео Абазис. И, не на последно място, невероятната трупа, както и младите кадри, отсети след труден и продължителен подбор.

Амбициите на екипа не спират до Пловдив, нито до България. Основна цел е спектакълът да излезе извън границата на Родината и ад завладее европейските сцени и фестивали.

Вече се обсъждат участия в Националния театър в Атина и фестивала в Сибиу, Румъния.

Интересни елементи в постановката има много, но ще споменем някои от тях. Като факта, че Янис Пантазис, който е създал не един музикален инструмент за нея по образец на старогръцката митология, ще пътува от Гърция за всяко представление, за да свири на живо. Както и специалната подредба на столове, в една от сцените, чийто краен ред изписват Итака на гръцки. Или, че ще видим над 90 различни костюма върху актьорите. Или, че това е третият, финален вариант на текста, който е съвкупност от труда на Александър Секулов и Диана Добрева.

„Ако искаме да се надскачаме и предизвикваме себе си, това е пътят. За първи път се виждат огромните и напълно неподозирани възможности на творческата и финансова колаборация между Общината и културните институции. Мисля, че тепърва, усвоявайки този урок, ще можем да работим заедно. И не визирам само Драматичен театър Пловдив, а също Кукления театър и Операта. С финансовия ресурс на Общината и с опита на културните институции, Пловдив може да произвежда абсолютно оригинални културни продукти, които да правят силно впечатление в държавата и в Европа“ , допълни драматургът Сашо Секулов.

А ние с трепет очакваме вечерта, за да станем свидетели на нещо зрелищно, с надеждата да си тръгнем горди и изпълнени с възхищение към собствените ни творци.

Спектакълът "Одисей" е част от програмата на Европейска столица на културата и се осъществява благодарение на Драматичен театър Пловдив, Фондация "Пловдив 2019", КЦМ 2000 ГРУП и Община Пловдив.

  • Началото на "Одисей" и как Драмата разпъна платната може да видите ТУК 
  • Повече за цялата организация на представлението може да видите ТУК 
тагове: постановка, театър, култура, одисей, драматичен театър, секулов, кцм 2000, пловдив, гърция, атина