Топ новини:

„Анна в тропиците“ – пиесата, след която не се страхуваш да обичаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

24 Май 2017 коментара Илия Димитров;
„Анна в тропиците“ – пиесата, след която не се страхуваш да обичаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Макар театралният сезон да е към края си, Драматичен театър – Пловдив не спира да поднася нови и нови изненади в своята програма. Най-новото заглавие в нея привлича мигновено внимание още с плаката си, дело на Явор Димитров по идея на фотографа Георги Вачев.

Кубинската пура, нежно легнала върху женски корем, с етикет „Anna Karenina”, от първия досег с пиесата насочва към нейната изящна простота и смазваща чувственост, с която оставаме и дълго след нейния край.

„Анна в тропиците“ – най-новата пиеса от репортоара на Драматичния театър, получи своята премиера на препълнената Голяма сцена този понеделник. Автор на пиесата е американецът от кубински произход Нило Круз, а пиесата му носи и награда „Пулицър“ през 2003 година. Режисьор е Петър Карапетков. Текстът е преведен от английски от Деница Димитрова, която по невероятен начин е съхранила поетизма на Нило Круз и го е предала на българския зрител.  Сценографията и костюмите са от Марина Райчинова. Сценичната хореография е дело на Мариана Йотова, а музиката е от Петър Дундаков.

На пресконференция по-рано през деня режисьорът на „Анна в тропиците“ Петър Карапетков разказа за емоциите, които е съпреживял с този текст и защо е решил да го постави точно тук – в Пловдив и България“

„Анна в тропиците е една приказка за любовта. Причината, заради коята я харесах е, че се занимава с една тема, която е любима за мен вече доста години – темата за едно свето триединство – любовта, греха и прошката. Затова и предложих тази пиеса в Пловдив. Защото според мен е много важно да не се страхуваш да обичаш. Като пуснеш телевизора в България постоянно някой плюе някого, съди някого, някой за нещо е недоволен. Моята теза е, че просто забравяме да обичаме. Забравяме да прощаваме.“
„Анна в тропиците“ е превъзходно изиграна от Стефан Попов, Добрин Досев, Анелия Ташева, Радина Думанян, Елена Кабасакалова, Ивайло Христов, Троян Гогов и Венелин Методиев.

Историята, която разказва Нило Круз се случва през недалечната 1929 година в Ибор сити. Там кубински имигранти работят по своя традиционен занаят и ръчно свиват пури. Докато се занимават с това по цял ден, лектори им четат на глас едни от най-големите световни класики в литературата. Така необразованите работници достигат до върховете на световната култура, до върховете на човешките чувства. Те знаят наизуст „Брулени хълмове“ и „Дон Кихот“, но дори не подозират какво ще ги сполети с пристигането на новия лектор и романа, който той е избрал да им прочете. 

Чрез „Анна Каренина“ наетият лектор Хуан Риос пробужда в обикновените работници дълбоко скрити чувства, показва им един нов свят – нов начин за обичане, ново сбъдване на забравените им същности сред тежестта на ръчния труд. Романът на Толстой променя слушателите си, прави ги по-свободни и обичащи, но им носи и много омраза. 

„През една уникално поетична стилистика, през една много завладяваща, емоционална и страстна разгара, героите стигат до образите в Анна Каренина. Анна Каренина е верният ход, защото накрая Каренин прощава. След всичката болка. Това умение да преживееш болката, да си позволиш да обичаш, да поемеш греха, но да се научиш да простиш, да поискаш прошка. Моят вик в тази пиеса е „Не се страхувайте да обичате!“  – сподели режисьорът Петър Карапетков преди премиерата.

Постановката ще се играе отново на Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив още на 22 май, 31 май и 15 юни.

тагове: пиеса, постановка, драматичен театър, тропици, култура, българия, театър, ана каренина