Топ новини:

Черното пиле на пловдивска сцена в началото на 2019

04 Януари 2019 коментара Младежка медия;
Черното пиле на пловдивска сцена в началото на 2019

Разказите на Хайтов "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле" оживяват на пловдивската сцена в началото на 2019

Талантливият актьор и режисьор Мариус Куркински отново ще се качи на сцената на Дом на културата "Борис Христов" на 21-ви януари с монолога  "Черното пиле".

В “Черното пиле”, Мариус включва три разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Актьорът споделя за него: "Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват."

"Безкрайно съм благодарен на Бог, че ми даде възможност да се завърна на сцената с постановка от такъв мащаб, отново с Хайтов и с по-голямо общуване с публиката. А след такъв спектакъл и такава среща се чувстваш човек. Това е много красива среща, това е смисълът на театъра - трептенията на човешката душа, без всякакви други пречки. Затова държа на театъра", искрен е актьорът. 

В първата част на "Черното пиле" акцентът е върху един от най-древните проблеми на нашата цивилизация - отношенията между мъжа и жената. Диалогът между главните герои прави паралели между "видяното осеменяване" и собственото им отношение към жената. Мариус с лека ирония сравнява човешките постъпки с животинските. Той шеговито разказва за трудностите на силния пол в изразяването на любов и как добитъкът също може да е вещ в даването на „брачни консултации“. 

В миналото връзката между човека и животното е била неразривна - битът и изхарнването са зависели един от друг, но погледнато от съвременна гледна точка, тази дълголетна свързаност се е прекъснала. 

В "Пазачът на овесената нива" талантливият актьор и режисьор припомня  на зрителя защо и как са се деформирали взаимоотношения между поколенията в най-сакралното за българската култура - семейството. Неволята на овчаря отново е разказана със смях през сълзи. Човекът, който притежава една от най-българските добродетели-труда ,не може да се примири с настъпилото "модернистично " мислене у своите. В стемежа да си доставят наслада от различно естество ("дай им коли, бренди, песни и морета"), младият ум несъзнателно се оттласква от дома.

Мигновените и внушителни въплъщения на Мариус Куркински говорят за „отсичането“ на родословното дърво. То е повалено, когато най-близките са възприемани като "ходещи спестовни книжки" и нищо повече. Отдалечаването на хората от земята и традиционния живот е отдалечаване от себе си - от своята национална принадлежност, която поражда трудностите у човека ,живеещ чужд живот ("караме пчелата да прави оцет, а мравката — мед, затова понякога медът е кисел, а оцетът — сладък).

 

Организатор - МаскАрт, 0894/611188 и 0895/619181

Билети за тазии други постановки може да намерите в офиса на бул. "Княгиня Мария Луиза" 43/

тагове: театър, изкуство, гений, актьор, хайтов, мариус курикснки, драматургия, история, познание, българия