Топ новини:

„Да се провреш под дъгата“ – отвращението на материята от себе си

26 Март 2017 коментара Илия Димитров;
„Да се провреш под дъгата“ – отвращението на материята от себе си

Краят на Втората световна война. Шестима неизлечимо болни мъже делят последните си дни в санаториума на доктор Господов. Всеки от тях влачи като сянка миналото си, спомените, заблудите и разочарованията си. Напълно различни един от друг, петимата болни са заедно в умирането си, в главоблъсканицата на финала на битието. Но точно тогава се появява една жена. Жената, от която се ражда мечтата да продължат уж безсмисления си живот още малко, а оттам и невъзможността да отложат края, болката от обречеността и тленността на жалките им тела. Мечта, която се изражда в предателство и гняв, в дъга, под която не можем да се проврем.

„Да се провреш под дъгата“ продължава практиката на Драматичен театър – Пловдив да поставя отново на пловдивска сцена нови прочити на големите върхове на българската драматургия.

След скорошната премиера на „Великденско вино“ от Константин Илиев, „Да се провреш под дъгата“ на Георги Марков е една от най-известните пиеси в българската драматургия от 1966 година насам. Режисьорския си дебют Крикор Азарян прави  с поставяне на „Да се провреш под дъгата“ на сцената на Пловдивския държавен театър през 1966. Комунистическата власт обаче не дава покой на пиесата и тя е спряна след няколко представления, а текстът претърпява редица изменения. Пиесата се играе успешно и в Лондон, където Георги Марков живее и работи до убийството му на моста Ватерло през 1978.

Днес, повече от 50 години след премиерата, режисьорът Асен Шопов отново поставя „Да се провреш под дъгата“ в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив. Впечатляващата сценография също е дегово дело. Костюмите са от Цвета Маринова, а музиката от Мишо Шишков.

Актьорите от Драматичния театър – Асен Попов, Симеон Алексиев, Тодор Генов, Венелин Методиев, Тодор Дърлянов и Добрин Досев, влизат в ролите на шестимата умиращи от туберкулоза мъже. Петър Тосков и Марин Младенов пък играят управителя на санаториума и санитаря, мълчалив чак до разтърсващия финал.

Философ, доктор, художник, любовник, военен и един вечно подиграван гръбльо. Такива са шестимата болни, захвърлени да умрат на спокойствие някъде в планината, или поне някога са били. От тях е останало само жалването по изтляването, отказът от приемане на съдбата. И когато аха да се примирят със смъртта, една ранена партизанка им напомня за живота, за всичко, което съвсем скоро ще са принудени да оставят.

Шестимата охтичави преживяват броените им оставащи дни в болезнен сблъсък с всички вселенски настройки, според които те трябва да умрат, а земята да продължи да се върти, с безкрайната хармония на света, от която ще им се наложи да станат част много скоро, когато телата им се разтворят в почвата. Мъчителното осъзнаване на безсмислието на човека в огромното и преповтарящо се време и пространство ще стиска за гърлото шестимата туберкулозни и ще ги изроди. Няма да им позволи да се проврат под дъгата. Защото гърбицата на греховете, които носим, е прекалено видима, дори и от небето.

Официалната премиера на „Да се провреш под дъгата“ е на 27 март от 19 часа в Камерна зала на Драматичния театър.

Пиесата ще се играе още на 11 и 28 април. Не я пропускайте, ще останете очаровани!

Още от необиятния свят на Драматичен театър - Пловдив през погледа на Илия Димитров вижте ТУК

тагове: театър, любов, култура, дъга, постановка, драматичен театър, война, предателство, гняв