Топ новини:

Дядо Коледа не е боклук, а самотник (ВИДЕО)

20 Ноември 2017 коментара Весела ГАНЕВА;
Дядо Коледа не е боклук, а самотник (ВИДЕО)

Слухът, че Дядо Коледа е боклук, достигна и до Пловдив.

Тази трагикомична роля представи Веселин Плачков, а за  безумното препускане между черения хумор и самоиронията бяха отговорни  актьорите  Албена Михова,  Албена Павлова, Иван Радоев, Ненчо Илчев и Сашо Дойнов. Те представиха за първи път пред пловдивчани трагикомичната постановка „Дядо Коледа е боклук“. За притеснилите се, че любимият им старец е набеден несправедливо, да уточним: според думите на режисьора – Емил Марков не става дума за онзи добряк , за който сме свикнали да мислим, а за самония мъж, маскирал се с костюма на любимия дядо.

Имаше нещо специфично в кънтящите смехове в залата, не че зрителите не се забавляваха истински, напротив, но нямаше как да се пропусне последната нотка, която звънтеше с тъга. Погледнати от страни, героите бяха комични заради своята характерност,  непримиримост и достигаща до крайност амбиция  да се впишат в черно-бялото битие на обикновените хора.

Не е случайно, че смъртта беше често „привиквана“ от персонажите. В нея те откриваха един последен опит, с който да насочат прожекторите към себе си и да се сдобият с така желаното внимание, което никога не им е било оказвано. Психологическата мотивация на всеки един от героите издаваше сложността на съществуването им.  Дилемите, които ги  терзаеха, изпъкваха още по-яснона фона на коледния имел, под който нямаше с кого да се целунат, освен със самотата. Всеки от тях искаше да наложи и  да защити правото на живот в  своя собствен микросвят. Но суровата истина, която отказваха да приемат, е, че  никой от тях не би могъл да попадне в орбитата на големия  космос, наречен Реалност.

Главното действие се дирижираше от начало от един псевдо-психолог (Иван Радоев) , чийто телефон непрекъснато звънеше, а от отсрещната страна бяха разнородни личности с проблеми - травестит, сексуален маниак, че дори и самотният пенсионер от горния етаж.  Терапевтът не само не беше адекватен в даването на съвети, но и се забавляваше от травмите на своите „пациенти“ , точно по френски.

Сценографията, разбира се,  беше на мястото си - елха, коледна украса, всички елементи на уютната семейна обстановка. Коледната вечер, която обикновено създава усещането за сигурност, топлина и традиция, тук беше видяна като вечер на осъзната самота и крайно отчаяние. Самотници, които в първия момент се надсмиват над проблемите си, а в следващия оставят несгодата да ги погълне и омаловажи тяхното съществуване до крайното  изпаряване от света на личното щастие.

С чиста проба цинизъм беше изкривена и известната максима за светлината в края на тунела. Съвсем по волтеровски, смехът през зъби разкриваше морето от индивидуализъм, в което бяха потопени по неволя героите. А за съществуване  за оптимизъм трудно бихме могли да говорим.

В разговора с режисьора Емил Марков се  опитахме се да си дадем отговор на въпроса: „Защо дядо Коледа е боклук“? Чуйте какво отговори той:

С актьорите Веселин Плачков (дядо Коледа), Иван Радоев и Александър Дойнов си поговорихме за въплъщаването в „самотните“ роли, значението на заглавието,  личното им отношение към персонажите, както и за главния замисъл на постановката.   

Продуцентът Кирил Кирилов разкри своята гледна точка за идващите Коледни празници .

Не пропускайте следващото поставяне на „Дядо Коледа е боклук“, защото без да си даваме сметка, той е сред нас и не е един единствен. Те са навсякъде,  просто  не ги забелязваме. След като гледате тази постановка, със сигурност ще бъдете малко по-внимателни, ако ли пък не, поне ще сте се посмели.

тагове: дядо коледа, боклук, театър, постановка, веселин, плачков, иван, радоев, ненчо илчев