Топ новини:

"Елхата у Иванови" с Ованес Торосян идва в Пловдив на Коледа

20 Декември 2018 коментара Младежка медия;

"Елхата у Иванови" гостува в Пловдив на 28.12 от 18:00 и от 20:00 в „Тютюнев град”  

„Елхата у Иванови“ е углавно действо, създадено от съвместната работа на Театър "Реплика" и Явор Гърдев. Тази творческа акция използва за своя основа едноименния драматургичен опус на А. Введенски — кратък протоабсурдистки текст, писан в края на 30-те години на XX век, който заживява в съвременен контекст в пространството на галерия „Структура“ в София. А в Пловдив ще се случи в емблематичните бивши Тютюневи складове. 

Руският поет и драматург Алекса́ндър Ива́нович Введе́нски (1904-1941) - един от най-ярките представители на поетическия авангард, член на Обединението за реално изкуство ОБЭРИУ, е известен на масовия читател като детски писател. Огромна част от неговите произведения за възрастни са публикувани посмъртно.

През 20-те години на миналия век съдбата го свързва с Даниил Хармс, с когото през 1925 година създават „Ордена на умниците”, след това кръга „Чинари”, а по-късно и авангардната литературно-театрална група ОБЭРИУ. Обериутите са проповядвали абсурдизма и примитивизма, като са смятали, че интересни са само безсмислените явления. Те поставят под съмнение адекватността на разума и дискредитират еснафското съзнание. Дистанцирайки се от футуристите и техните утопии за светлото бъдеще, Введенски вярва в законите на времето и смята, че времето се разкрива единствено чрез смъртта.

Последните леви авангардисти на предвоенния Ленинград, ОБЭРИУтите са съществували за кратко. Комсомолската аудитория е била скандализирана от „неразбираемите“ и „аполитични“ поети.
В края на 1931 година Введенски е арестуван след донос, че е произнесъл тост в памет на Николай ІІ, след което е изпращан на заточение в различни градове.

Лишен от възможността да бъде издаван в продължение на много години, той пише главно детски стихове. През 1941 отново е арестуван по обвинение в контрареволюционна агитация. Умира от плеврит във влака по време на принудителната депортация.

Неговият драматургичен опус „Елхата у Иванови” е написан през 1938 г и е преведен от забележителния български поет Георги Рупчев.

Действат:
Явор Гърдев
Теодора Симова
Ованес Торосян
Милена Ерменкова
Ивайло Драгиев
Християна Пенева
Боряна Пенева
Милко Йовчев
Благой Бойчев
Катерина Стоянова
Тихомира Темелкова
Василка Бумбарова
Борис Зафиров

  • Билети може дса намерите ТУК и от касите на EasyPay
  • Събитието не е подходящо за лица под 14 години. 
  • Ограничен брой места. Не се допускат правостоящи. 

За театър „Реплика“

Актьорите от театър „Реплика“ се събират заедно през 2009 година като независима театрална трупа. През последните години работят най-вече в сферата на документалния театър и социалните проекти, свързани с изкуство. Работят с различни режисьори, сред които Георг Жено, Семьон Александровски, Алексей Ершов, Жозефин де Век, Георги Георгиев – Антика, Мартин Киселов, Неда Соколовска, Крис Шарков. 

Театър „Реплика“ има мисия – да извади изкуството извън системата и да го използва като камък, хвърлен срещу щампата на статуквото, според което всички живеем. С една цел – да ангажира публиката наистина. Създаден от млади актьори, театърът търси свободната публика – без значение от възрастта, социалния статус и белезите на външното. Публика, с която може да се говори. Понеже РЕПЛИКА може да има тогава и само тогава, когато имаш какво да кажеш.

Най-новият проект на „Реплика“ е „За кравите“ – документално представление за ролята на телевизията в нашия живот на Вадим Леванов с режиьор Семьон Александровски, чиято премиера беше на 26 ноември в театър „Азарян“.

тагове: пловдив, театър, култура, софия, постановка, иванови, елха, коледа, явор гърдев, тютнев град