Топ новини:

Фестивал на кратките филми започва в Асеновград

09 Май 2014 коментара Младежка медия;
Фестивал на кратките филми започва в Асеновград

За четвърта поредна година „Гръндж медия” организира фестивала на късометражните филми „В Обектива”, който ще продължи от 9 до 11 май.  Традиционно той се открива с прожекция на съвременен български пълнометражен филм. Този път изборът на организаторите е това да бъде „Кецове”. Поржекцията ще бъде на 9 май от 18 часа в Зрителната зала на  Стария съвет в Асеновград.  Ще присъстват  режисьорът на „Кецове” Валери Йорданов и актьорите Филип Аврамов и Васил Драганов. След прожекцията публиката ще има възможност да дискутира с екипа на филма въпроси, свързани със заснемането на филма „Кецове” и проблемите, които той поставя.

Програмата на фестивала продължава в събота отново от 18,30 часа. Тогава започват прожекциите на  13 късометражни филма на млади автори, дипломирани режисьори, студенти и любители непрофесионалисти. Те ще бъдат оценявани от жури  – Камелия Петрова (режисьор и продуцент), Валери Йорданов (актьор и режисьор), Филип Аврамов (актьор), Здравко Григоров (киновед) и Юлиян Спасов (киновед) (съвместно с екипа на най-голямата платформа за късометражно кино в България – Кинематограф.BG). Филмите ще бъдат отличени с І, ІІ и ІІІ награда, приз на публиката, а един от тях ще спечели и голямата награда на журито.

През тази година за първи път във фестивала се включва Кинематограф БГ - най-голямата платформа в България за късометражно кино и организатор на Кинематограф LIVE! Ще бъдат показани  световни късометражни филми от 22 различни жанра. Фестивалната публика ще има възможност да се наслади на хитови заглавия.

„Фестивалът има добро развитие”, споделя организаторът му Ангел Маринов. „Той започна преди няколко години като  „Асеновград в обектива”  и беше в по-различен формат, съвсем на местно ниво. Самият факт, че вече стигнахме до филми, които са представени на международни  фестивали и техните режисьори дават заявка да участват, говори добре. Фестивалът, разбира се, е и с подкрепата на община Асеновград. Но и с тази на съмишленици от цялата страна. Това е д-р Иван Иванов от НАТФИЗ  - преподавател и киновед,  киноведът Красимир Кастелов , с ъздател на сайта Другото кино. Доста ми помогна Росица Вълканова – продуцентката на филма „Подслон”, както и д-р Ина Китова от Югозападен университет, заедно с Румяна Петкова. Тази година екипът на Кинематорграф БГ Юлиян Спасов и Калин Димитров също е включиха. Има подкрепа фестивалът, има и публика  и се надявам да продължава така да се развива”. Това си пожела преди откриването създателят на „В Обектива” Ангел Маринов.

Филмовият фестивал ще се проведе в зрителната зала на Стария съвет (ул. „Цар Иван Асен ІІ” № 38). Входът за всички фестивални прожекции е свободен.

Ето и програмата:

9 май, 18.30 часа

Откриване на фестивала с прожекция на „Кецове” (2011, реж. Валери Йорданов, Иван Владимиров) и среща с екипа на филма.

10 май, 18.30 часа

Късометражни игрални филми (конкурсна програма, награждаване)

„Влак № 2655” 8’29 (2012, реж. Милен Димитров)

„Инстинкт” 8’24 (2014, реж. Никола Стоянов)

„Същност” 15’40 (2013, реж. Калин Георгиев)

„Ангел” 9’54 (2013, реж. Смилен Савов)

„Пробуждане” 8’22 (2013, реж. Яна Лекарска)

„Девет нощи и половина” 29’33 (2014, реж. Ивайло Пенчев)

"Лято във Финландия" 7’17 (2013, реж. Галина Георгиева)

„Асансьорът” 9’14 (2013, реж. Ивета-Луис Контрерас)

Stereo Love 9’00 (2013, реж. Мартин Илиев)

„Кръв от къртица” 10’17 (2014, реж. Магдалена Фердинандова)

„Мета-” 2’45 (2013, реж. Илия Люцканов)

„Фъстъци” 8’42 (2012, реж. Аксиния Велинова, Михайло Коцев)

„Моят глад се казва Ева” 6’34 (2014, реж. Тодор Ванков, Красимира Буцева)

11 май, 18.30 часа

 

тагове: филм, асеновград, кино, фестивал