Топ новини:

Филм за джазмена Огнян Видев на Златен Ритон

21 Декември 2013 коментара Mediacafe.bg;
Филм за джазмена Огнян Видев на Златен Ритон

Един много филибелийски филм може да гледате тази вечер в Лъки Синема. Част от конкурсната програма на фестивала „Златен Ритон” е черно-бялата лента „Дъждовен ден”.  Андрей Чертов е неин сценарист, режисьор и оператор. Във филма участват Мая Новоселска, Милчо Левиев, Ибряма и други приятели на джазмена китарист Огнян Видев, който е роден в Пловдив и продължава да твори тук. С този филм се отбелязва 80 годишнината на Джони Пенков, познат на публиката от „Рицар без броня”, „Фокусите” с автор Радой Ралин, „Как ще ги стигнем” с Тодор Колев и други. Освен джаза, темата за пловдивския артистичен живот е една от водещите в документалната лента. Авторът Андрей Чертов е успял да направи и последното интервю с художника Георги Бояджиев-Бояджана, който почина наскоро.

В последния ден преди награждаването на най-добрите филми, гледайте още „Дългият път към дома” със сценаристи  Юрий Дачев, Татяна Гранитова, Боряна Пунчева. Филмът разказва за съдбата на българчета, осиновени в чужбина. Среща ни с биологичните родители на тези деца, осиновителите, прави ни свидетели на самите срещи между тях и емоциите, с които са вързани те.

Друга интересна документална творба е „Разбърканите нишки. Филм за Голо бърдо”. Сценарист е Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика към БАН. Филмът представя областта Голо Бърдо, която след Балканските войни и обявяването на независима Албания, остава на албанска територия. Хората там близо 100 години живеят като албански граждани.

„Нишките в живота на тази общност са разбъркани, но становете продължават да тъкат носии за невестите, за онези, които не са напуснали родното Голо Бърдо и са останали свързани със земята на предците си”, разказва Веселка Тончева.

Прожекциите на филмите започват в 13.30 часа в кино Лъки Синема.  Днес може да гледате 32 филма.

В съботната програма са включени осем заглавия в памет на Пенчо Богданов - един от най-изтъкнатите режисьори на българското анимационно кино. Гледайте "Веселяци", "Картината", "Щурчето" , "Урок по социология", "Комисия", "Понеделник - ден за добри дела", "Анимато".

тагове: кино, филм, Златен, Ритон, джаз, Огнян, Видев