Топ новини:

Георги Иванов е Длъжен да оцелее в документалния филм на Мартин Карбовски

11 Април 2019 коментара Младежка медия;
Георги Иванов е Длъжен да оцелее в документалния филм на Мартин Карбовски

Европейска столица на културата отбелязва 40  години от първия български полет в Космоса

40 години след като Георги Иванов става първия българин в Космоса, Пловдив показва документален филм за космонавта от журналиста Мартин Карбовски. Видеото е от 2014-а и е най-пълния портрет на генерала заснеман досега. Полетът на Георги Иванов на 279,2 км над земята става символичен за цялата нация. Видеото поставя въпроса за преосмислянето на космическата ни история и мястото на Иванов в съвременния ни контекст. След филма ще има кратка дискусия с автора Мартин Карбовски.

Събитието ще се състои в Пловдив на 11 април от 19.00 часа в пространството на ул.“Христо Дюкмеджиев“ 10 в Капана. Входът е свободен, но необходимо предварително записване на адрес: kosmodrum.retro.space@gmail.com. Ще бъде представена и биографична книга за космонавта с автор ген. Борис Бонев.

Допълнителна прожекция ще има и в София на 12 април от 17.00 и 18.30 часа в пространството на MOVE.BG, ул. „Сердика“ 20.  

Отбелязването на годишнината е първото събитие, част от инициативите в проекта „2019, година на бъдещето“, посветен на космонавтиката и история на бъдещето към програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Проектът ще бъде показан в две изложбени зали - в Капана и Стария град май месец и ще дискутира различни трактовки за бъдещето в историческа и съвременна перспектива. 

тагове: георги, иванов, карбовски, филм, оцеляване, длъжност