Топ новини:

Кукленият театър пресъздава японската легенда за раждането на първия император

14 Март 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
Кукленият театър пресъздава японската легенда за раждането на първия император

За първи път Пловдив ще е домакин на „Седмица на японското изкуство“

Япония е от онези далечни страни, скрити сред води и планини, които нашепват романтика. Всеки повей на вятъра разпръсва цвят от сакура. Всеки замах на катаната е въздишка на дракон. Всяко сепуко, съпътстващо смъртта на самурай, доказателство за преданост и лоялност. От почита на луната и звездите, през прекланянето пред природата, японският народ е носител на традиция, достойнство и красота. На нежност, но и на саможертва. На ритуали, но и на мечти, извън това що е реално. Страна, в която всеки жест е символ, всяко движение разказва история. Гримът на гейшата говори за чистота, дори в тези, които се продават. Страна, в която Едо все още съществува, някъде дълбоко в спомените на възрастните, а младите все така се покланят на всеки, който срещнат. Зашеметяващ народ със зашеметяващи легенди, които ще оживеят и на пловдивска сцена.

За първи път градът ни ще е домакин на „Седмица на японското изкуство“, в която ще се насладим на фолклорни куклени традиции и различни демонстрации. Ще се запознаем с творчеството на театър „Пук“ от Токио и с над 400-годишната куклена традиция Бунраку, представена от Националния театър на Осака. Седмицата започва на 21 септември и приключва на 28-ми, но преди това, още този месец започва съвместният проект между България и Япония „Духът на японската кукла“. Началото ще се постави на 29-ти март с Буто танц на изпълнителката Хисако Хорикава в Държавен куклен театър.

„Прехвърлянето на духа от живия разказвач към куклата в японския куклен театър ни порази. Тук ние сме заедно с куклата, тя е пред нас и сме едно цяло. Там кукловодите са отделно от разказвача, който изпълнява всички гласове и цялото действие“, сподели директорът Виктор Бойчев на специална пресконференция.

Спектакълът, който ще порази всички е посветен на легендата за „Хозозори и Хоходеми“. Екипът, заедно с режисьора Елена Панайотова, се подготвя две години за работа. 

С много преговори, посещения между двете държави, най-накрая пловдивските творци успяват да убедят един от най-големите майстори на кукли в Япония – майстор Арата да създаде една за представлението. 

Хореограф е Хисако Хорикава, която учи пловдивските артисти на тънкостите и прецизността на физическото движение. Изненада за публиката ще са танците, включващи в себе си традиционни танцувални елементи в източната култура, като ветрила, специални пръчки и други.

Българският вариант на легендата се казва „Принцът на морето и принцът на земята“ и разказва за двама братя, една принцеса, много любов, магия и един не толкова щастлив край. Тя произлиза от 5 век, за разлика от театър Бунраку, който е основан през 17-ти век и изпълнява само сюжети от тези години нататък. Това е огромно предизвикателство както за българските творци, така и за чуждестранните ни побратими, но накрая се е постигнал баланс, с нотка нашенски хумор, който ще видим съвсем скоро.

Освен спектаклите, всеки заинтересован може да се включи и в уъркшопите, посветени на японската култура.

 

тагове: Държавен куклен театър, Виктор Бойчев, Япония, България, Театър, Бунраку, Елена Панайотова