Топ новини:

Романтична комедия - лекарство срещу любовните различия

07 Ноември 2017 коментара Весела ГАНЕВА;
Романтична комедия - лекарство срещу любовните различия

Симфоничната музика - лекарство срещу любовните различия

Какво по-добро начало на седмицата от това, което завършва със смях?

За доброто настроение в първия ден на новата седмица се погрижаха Ненчо Балабанов, Соня Ковчезлиева и Плевенската филхармония в постановката „Романтична комедия

Сюжетът се завъхря около главната тема на  – класическата музика или по-точно - любовта към нея или пък непознаването й.  Ненчо и неговата съпруга (Соня) през цялото време са в музикален магазин. Те спорят, тъй като притежаваха музикални различия, а и естетическите им вкусове не съвпадат. Публиката се забавлява искрено, тъй като съпружеските хумористични спорове, едва ли някога ще бъдат демоде. Междувременно Ненчо се опитва да образова Соня като й обяснява шеговито, подобно на дете, основни знания за симфоничната музика.

Младото семейството е кукловод на Плевенската филхармония. То определяя музиката, която ще бъде изпълнена, а от семейните им войни страдаха музикантите, тъй като през цялото време се внушава на публиката, че те са холограми.

В поредната театрална пловдивска вечер плевенската филхармония изпълни откъси от световно известни композитори, сред които Бах, Пучини, Равел и други, иновативно, различно и на моменти хумористично, напълно в тона на цялото представление.

Много любопитно беше и съжителството между фолклорното и симфоничното на сцената, представено от инструментите – кавал и флейта.  На пръв слух категорично противопоставящи се инструменти, но при по-внимателно вслушване, създават впечатлението, че винаги са били заедно. Подобно на Ненчо и Соня, които през цялото представление искрено и без задръжки изтъкваха недостатъците си и различните си музикални вкусове, но въпреки това публиката разбра, че клишето „противоположностите се привличат“ важи с пълна сила за тях двамата. Те се ревнуваха, дразнеха и наблягаха на слабите места у другия, но въпреки това със снизхождение разглеждаха света на любимия. Младото семейство намекна, че не е нужно хората да бъдат еднакви за да се обичат, те просто трябва да намират своя център на поносимост. Плевенската филхармония беше арбитър на техните непрестанни спорове, както качествената музика винаги може да омайва хората, така че да забравят за различията и кавгите.

Ако се запитаме, дали българинът има слух за симфоничния звук, по-скоро отговорът би бил отрицателен.


Дистанцията, вероятно е породена от представата, че публиката трябва да има специална образование или пък ще слуша скучните и тривиални арии, които обикновено знае от телевизионните реклами. Тази постановка доказа, че не е нужно човек да бъде специалист, нито даже да харесва симфоничната музика, за да й се наслаждава. Хумористичното поднасяне на изящната мелодия, закачките с иначе застиналите като восъчни фигури музиканти от филхармонията, подейства образователно и разведряващо на фона на настъпващата зима.  

Ако искате да се забавлявате искрено като междувременно да понаучите това-онова за симфоничната музика, за да блеснете със знания пред своите приятели, не пропускайте следващата постановка на „Романтинча комедия“.

Още за новата комедия и как да се сдобиете с билет ще намерите ТУК

 

тагове: ненчо балабанов, театър, романтика, постановка, Борис Христов, билети, филхармония, плевен