Топ новини:

„Северно сияние” в Асеновград

04 Ноември 2013 коментара Славена Шекерлетова;
„Северно сияние” в Асеновград

Ако през септември не сте успели да отидете до София за фестивала на скандинавското кино, то може да гледате специална селекция от филми на „Северно сияние”, която пристига в Асеновград през ноември. Всеки петък до 13 декември ще имате възможността да гледате някои от най-интересните филмови заглавия от Дания и Норвегия.

Фестивалът „Северно сияние” започва на 8 ноември с норвежката лента „Вегас” на режисьора Гунар Викене. Програмата включва четири игрални и два документални филма.

„Вегас” е носител на награда „Аманда” за сценарий от Националния филмов фестивал на Норвегия, както и на приза на журито от Международния филмов фестивал в Талин. Вторият филм е „Портокалово момиче” по едноименния роман на Юстайн Гордер -  оптимистична приказка за важните неща в живота, които макар и преходни, си струва да бъдат изживяни. Последният филм в програмата „Пещернякът не Севера”  е документална лента за човек, живял в пещери сред високите ледени планини на Норвегия в продължение на 30 години. Когато майката му умира, той наследява апартамента й в града, но само при условие, че ще заживее като другите хора. Филмът изследва сложността на личния избор и цената на  свободата. Киното от Дания е представено с филмите „Посланикът”, „Дон Жуан” и „Изгубен в Африка” .

Прожекциите ще бъдат в зрителната зала в сградата на Стария съвет с начало 19.00 часа. Билетът е 3 лева, като могат да се закупят и карти с намаление за няколко прожекции.

Фестивалът „Северно сияние” в Асеновград се организира от сдружение „Позор” и „Гръндж медия” в партньорство с Посолството на Кралство Дания и Посолството на Кралство Норвегия и със съдействието на община Асеновград.

Програма

8 ноември (петък), 19.00 часа
„Вегас”
Vegas
(Норвегия, 2009, 118 мин., реж. Гунар Викене)

15 ноември (петък), 19.00 часа
„Портокалово момиче”
Appelsinpiken
(Норвегия, 2009, 84 мин., реж. Ева Дар)

22 ноември (петък), 19.00 часа
„Посланикът”
The Ambassador
(Дания, 2011, 93 мин., реж. Мадс Брюгер)

29 ноември (петък), 19.00 часа
„Дон Жуан”
Juan
(Дания, 2010, 105 мин., реж. Каспер Холтен)

6 декември (петък), 19.00 часа
„Изгубен в Африка”
Kidnappet
(Дания, 2010, 94 мин., реж. Вибеке Муасия)

13 декември (петък), 19.00 часа
„Пещернякът от Севера”
Snøhulemannen
(Норвегия, 2010, 81 мин., реж. Фридтьоф Каеренг)

тагове: кино, филми, Асеновград