Топ новини:

„Великденско вино“ – между Голгота и покрайнините на София

16 Март 2017 коментара Илия Димитров;
„Великденско вино“ – между Голгота и покрайнините на София

Великден е. Причастието е приготвено. Греховете се прощават. Попът трябва да служи. Но нещо не е наред. Църквата е празна, хората не идват. Само поп Кръстьо и немият му клисар Гечо сноват по дървения под и мъкнат непоносимите товари на прокълнатите си съдби...

Така започва един от най-големите върхове на българската драматургия - пиесата „Великденско вино“ от Константин Илиев. Играна от 1980 година насам на почти всички български театри, днес „Великденско вино“ претърпява и едно от най-интересните си поставяния в Zoom зоната на Драматичен театър – Пловдив. Режисьор е младият Никола Стоянов, популярен у нас с участието си в телевизионните сериали „Революция Z”, „Връзки“, както и десетките роли на сцените на Младежкия театър „Николай Бинев“, Народния театър и „Сфумато“.

Особено впечатление задава и самата сцена. В Zoom зоната сцена на практика не съществува. Актьорите Христо Пъдев, в ролята на поп Кръстьо, и Троян Гогов, играещ немия Гечо и провидението на Апостола, застават като в напълно истинска църква, в която единствено стените липсват. Между тях и публиката, разположена в квадрат и ограждаща църквата, дистанция почти не съществува. По този начин емоцията и силата на драматургичната творба успяват да зашлевят зрителя много по-лесно и далеч по-осезателно.

Сценографията и костюмите са дело на Теодор Киряков, а музиката е от Стефан Вълдобрев.

Историята, която „Великденско вино“ разказва, не е единствено познатата история за предателството, което като сянка следва българската съдба във всяка една епоха. Това е един непреходен и смазващ разказ за изкуплението на свободата, за стойността на саможертвата. Действието постоянно се движи по тънката граница между профанното и сакралното, между живота и смъртта, между кръчмата и храма, между революционния тефтер и Библията, за да достигне до Голгота – в покрайнините на Йерусалим, до Бесилото – в покрайнините на София. 

Поп Кръстьо ще съпреживява греха си, обречен да преминава през цялостното му осъзнаване и неизкупване, пред погледа на немия Гечо, който с мълчанието си сякаш осъжда Поп Кръстьо на още по-големи мъки, като една висша съвест. Свещеното вино ще се изпие и разлее по пода на пустата празнична църква, в която хора няма да дойдат навръх Великден, и ще напомни за кръвта на Апостола, изтекла кротко и тихо за Свободата, за българския Спасител, разпнат на бесило през една зима.

„Изядохме те, Игнате, изпихме те...“

"Великденско вино" ще се играе в Драматичен театър - Пловдив още на 29 март, 6 и 21 април!

тагове: великден, театър, софия, постановка, Zoom зона, Драматичен театър, поп кръстьо, свобода