Топ новини:

„11 война“ – приказка за Изтока (СНИМКИ)

06 Декември 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
„11 война“ – приказка за Изтока (СНИМКИ)

Майсторите на Кунг-фу почетоха паметта на Брус Лий

Източна Азия… Където слънцето изгрява първо, защото знае, че там започва Светът. Там, където вятърът ехти със собствен шепот. Там, където реките са живи, а драконите се отлепят от страниците на легендите. Нужно е само да затворя очи, за да чуя полета на сакурата, да танцувам с Кшитигарбха или да режа с ветрило. Точно там, в центъра на Източна Азия, се е сгушила една от най-старите и най-ценните за историята цивилизации – китайската. Народ на даоизъм. Носител на чест. Покровител на Природата. Майстор на бойната техника.

Кунг-Фу произлиза преди хиляди години - близо 4000, и налага основите за всички бойни изкуства в Югоизточна Азия. За разлика от японските самураи, които тренират в доджо, китайските майстори се обучават в храмове – близко до Буда. Ушу, в последствие приело официалното наименование Кунг-фу, в превод означава „дълго време“, защото, за да стигнеш до ниво Майстор са нужни години усилия, неуморен труд и лишения. В същината си бойният стил е създаден като техника за самозащита. Философията на Кунг-фу не е да нараниш, а да защитиш – себе си и тези, които не могат да се защитят сами. Азиатците от източната част на континента са тясно свързани с Природата, затова стилът набляга на движенията на животните куче, дракон, маймуна, тигър, жираф, змия, орел.

Снощи в Комплекс Сила, в Пловдив, китайската приказка оживя чрез спектакъла „11 война“. Тя се развива в шест действия, които показват по един театрален начин историческия, културен и духовен бит на Китай и Ушу. Спектакълът е дело на великия съвременен майстор на Кунг-фу – Джеки Чан, пряк последовател на Брус Лий. Не случайно едно от действията бе посветено на ненадминатия в сценичните бойни изкуства гений. Уважението и почитта, които наследниците му показват, ще поддържат паметта му вечно жива. Останалите актове демонстрираха елементи от вярата на народа – душа, дух, празненство. Използват се традиционни бойни оръжия като ветрила, нинджаго, бамбукови пръчки и меч ба гуа. Изпитвах истинско, чисто щастие докато гледах тези млади майстори на Кунг-фу. Плавните им стъпки, премерените движения, изчислени до най-малкия милиметър, лекотата, наподобяваща боен танц. В азиатските бойни изкуства и танцувални традиции няма ненужно движение. Телата са като природен елемент, като клон на дърво или крило на птица. Всичко е поднесено елегантно, премислено и в същото време одухотворено. Постановките разказват за отминали векове, забравени митове и невъзможна любов. Не се набляга на декори. Дребните детайли, с които боравят, описват всичко. Те са простички, лишени от помпозност – традиционните облекла, платове, листа, огън, музика…

Музиката е един от най-въздействащите компоненти, а в „11 война“ тя направо те кара да настръхнеш. Абсолютно умно и логично решение е да се използва стилът epic music и главно Two steps from hell, които са пионери в жанра, с доказани позиции. Прекрасно, вдъхновяващо преживяване, което няма как да се опише, ако не си присъствал и няма как да усетиш, ако не приемаш източната философия със собствената си душа. Само ако я познаваш, само ако ѝ се възхищаваш, само тогава подобна постановка ще излезе извън призмата за холивудско шоу с нинджи и ще се превърне в това, което реално е – горда история за развитието и фолклора на една почтена нация. Фолклор, който съдържа много повече истина, отколкото който и да е друг. И смело мога да заявя, че азиатските спектакли, на които съм ставала свидетел, несъмнено са най-красивото и изящно нещо, което съм гледала на сцена.

Фотографии: Александър Карамфилов/4К studio

                               

тагове: кунг-фу, ушу, джеки чан, 11 война, брус лий, комплекс сила, китай, пловдив, азия, бойно изкуство