Топ новини:

Черната кутия променя облика на Пловдив пред Европа (ВИДЕО)

28 Май 2015 коментара Дария Стоилова;
Черната кутия променя облика на Пловдив пред Европа (ВИДЕО)

16 представления от девет държави, които са били селектирани между 600 желаещи, ще бъдат представени на деветото издание на международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия" в Пловдив. Това съобщи Слава Младенова - артистичен директор на фестивала, по време на официалната пресконференция днес.

Това издание на Черната кутия ще обърне сериозно внимание на театъра. Както знаете, ние целим да покажем танца не само като танц, а отвъд това “, сподели още Слава Младенова.

В Черната кутия отново ще вземат участие и пловдивчани. „Имаме няколко млади хореографи в лицето на Боряна Тангулова и Деница Гергиникова, които ще направят своя артистичен фестивален дебют, а театър "Хенд" отново се включва с постановката "Ескориал". За нас е много важно пловдивските творци да имат шанса да показват своите нови неща“, допълни още Слава Младенова.

„Черната кутия“ ще се проведе от 31 май до 6 юни 2015. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, както и концерти и творчески ателиета. Официалното откриване на фестивала ще бъде дадено от 19:00 часа с френския спектакъл “Как едва успях да не размажа съпругa си“.  Той ще се играе в Дом на културата „Борис Христов“ от Силвия Ди Ренцо, Елоиз Дешемен, Алесандро Сабатини, Ан Лопез и Франсоа Лопез.

"Отношението към фестивал и към Пловдив е уникално. Тези, които са участвали вече, буквално полудяват за нашия град. Лавинообразно се увеличават апликациите към "Черната кутия“, допълни писателят Недялко Славов

Валери Кьорленски, от фондация „Пловдив 2019”, пък сподели вълнението си от факта, че това е първото голямо културно събитие, което се случва след официалното признаване на Пловдив за европейска столица на културата на 19-ти.

Черната кутия е много ценен фестивал, благодарение на него тук се случва театър, който иначе няма как да видим. Това е събитие, което пренася културата и прави нашето мото "заедно" абсолютно реално“, добави носителят на награда Пловдив за 2015-та година.  

Програмата на фестивала можете да намерите в сайта на "Черната кутия". 

тагове: черната кутия, театър, музика, сцена, откриване, шоу, танцов спектакъл, международна сцена, Пловдив 2019, Недялко Славов