Топ новини:

Дружеството на пловдивските художници раздаде годишните си награди

11 Декември 2018 коментара Младежка медия;
Дружеството на пловдивските художници раздаде годишните си награди

Дружеството на пловдивските художници раздаде годишните си награди, Иван Поповски взе Наградата на кмета

Традиционната Коледна изложба на Дружеството на пловдивските художници тази година се провежда в Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I“№15. До края на декември могат да се видят повече от 130 творби – живопис, графика, скулптура и N-форми, създадени от членове на Дружеството през 2018г.  

Председателката на ДПХ Снежа Фурнаджиева връчи годишните награди в трите вида изящно изкуство на авторите, определени от специално жури. Наградата за живопис взе Минчо Панайотов, който дари паричната премия към нея на Общността за деца и семейства. Останалите номинирани бяха Иван Чакъров, Вълчан Петров, Иван Поповски и Жорж Сопаджиев. Димитър Апостолов беше отличен сред колегите си графици Крикор Касапян, Христо Жеков и Йордан Велчев. Веселин Ламбрев получи наградата за скулптура, а останалите номинирани бяха Спас Киричев, Ели Петкова, Живко Спасов.

Дружеството отличава и млад автор, като за 2018г. това е живописецът Никола Гулев. Журито го посочи сред номинираните Светлана Желязкова, Мишел Вълчева, Полина Станчева, Нели Тодорова и Ана Медарска. 

За четвърта поредна година беше връчена и Наградата на кмета, давана лично от инж. Иван Тотев. Той поднесе приза на художника Иван Поповски - Джовани, един от най-дълголетните български творци, който на 93-годишна възраст продължава активно да рисува и участва в изложби.

тагове: дружество, картина, художник, награда, представяне, изкуство