Топ новини:

Хикмет Четинкая в Галерия Аспект

23 Септември 2013 коментара Тони Тодорова;
Хикмет Четинкая в Галерия Аспект

Една от атракциите, които бяха в чест на Нощта на музеите и галериите бе в Галерия Аспект. Малко след Община Пловдив скътаната галериийка представи картините на един уникален майстор - живописец. Името му е Хикмет Четинкая и е роден в град Коня, Турция. Гимназиалното си образование той получава в град Денизли, а през 1982 г. завършва Университета по Изобразително Изкуство „Гази” в Анкара.

След завършването си Хикмет Четинкая отваря две художествени галерии „Чанкая” и „Хера” в Турция. Участва в създаването на студия за изобразително изкуство в Генералното Управление на Автомобилните пътища, Генералното Управление на водоснабдяването, Департамента на външната търговия и хазната, Щаба на въздушната логистика и други учреждения и организации.

През 2001г. участва в Международния Световен Художествен Панаир в Стокхолм, Швеция, а през 2002г, открива галерия в Париж. Химет Четинкая е водещ художник сред турската художествена култура и е главен популяризатор на родината си в чужбина. Участвал е в колективни изложби в Атина, Москва, Париж, остров Кипър и гръцките острови Патмос, Крит, Санторини и Миконос. Зад гърба си Четинкая има над 52 самостоятелни изложби, 9 от които в чужбина, а груповите му участия са над 400. Носител е на наградата професионален успех на Ротари клуб-Каваклъдере през 2006г. и 2007г. Член е на Международния Съюз на Художниците на Пластичните изкуства.

Няколко години е представял творчеството си и в България, а този път специално за емблематичната за Пловдив Нощ на музеите и галериите, Хикмет Четинкая представи изкуството си в пълна светлина с много повече от досега вижданите картини. Неговият маниерен стил на работа е запомнящ се и успява да привлече вниманието. Притежава рязък и дързък похват, който създава динамични картини, а цветовете му са точно премерени и ненатрапващи. Препоръчвам ви една следобедна разходка към чудесната изложба на Четинкая в Галерия Аспект.

тагове: Галерия Апект, Хикмет Четинкая, Турция, художник