Топ новини:

Изложба по случай 85 години от рождението на Иван Кирков под тепетата (СНИМКИ)

24 Януари 2017 коментара Наташа Ноева;
Изложба по случай 85 години от рождението на Иван Кирков под тепетата (СНИМКИ)

Тази година се навършват 85 години от рождението на Иван Кирков, което се явява и повод за изложба, организирана от галерия L’ Union de Paris в Пловдив

В изложбеното пространство са експонирани рисунки и илюстрации, създадени в различни периоди от неговия творчески път ((най-ранната е от 1965 г.)

Иван Кирков е известен повече с живописта си за неспециалистите, но постиженията му като илюстратор и сценограф са не по-малко впечатляващи. Литературата и театърът заемат важно място в живота и творчеството на художника и той дълги години е сценограф в Сатиричния театър, Народната опера, Централния куклен театър и т.н. Много поколения са израснали с неговите илюстрации в произведения на българската литературна класика – Цанко Церковски, Елин Пелин, Камен Калчев, Ран Босилек. Творческата активност на Иван Кирков и склонността към експериментиране в различните области и жанрове го тласка и към декоративно монументалните изкуства и плаката. Можем да кажем, че той е от художниците, които след 1956 г. чертаят пътя на българското изобразително изкуство.

Изявите му като илюстратор започват веднага след като завършва живопис в НХА през 1954 г. при проф. Илия Петров и проф. Кирил Цонев. Както сам пише в запазена автобиография от 1954 г.:

Оформих се като човек в София. Започнах да мисля, да преценявам, да анализирам. Рисуването вървеше заедно с главата. Разбрах много неща. През петте години на моето следване се измених много. Пораснах – това е най-важното! “.

За почитателите на Иван Кирков може би изложбата е неочаквана. Но решението да се покажат част от илюстрациите, притежание на галерията, събирани повече от 10 години, дава интересен фокус върху творчеството на автора. Илюстрациите към „Български народни приказки“, „Веселите приключения на Лудаш Мати“ и в „Навечерието“ на Иван Тургенев ни демонстират изключителната трактовка на формата, експресията на линията, изящната рисунка, колорита – всички онези художествени стойности, така характерни за живописното му творчество.

Не бих се впуснала в детайлно разглеждане на стила му, нито в анализ на образите, сведени понякога до символ, или да анализирам поотделно всяка една творба, тъй като смятам, че тази част от артистичните му търсения заслужава по-детайлно изследване. Но със сигурност в експонираните творби не може да не се отбележи единството между илюстрация и текст.

Иван Кирков създава ярки, запомнящи се, с въздействаща индивидуалност образи, предлагайки едно пътуване във времето, в приказното наследство на българския фолклор, в забавните приключения на малкия Лудаш Мати. Разгръща действието в исторически конкретни обстановки, убедително проследявайки развитието на литературния герой. Това изисква голямо умение за психологическа диференциация на отделните състояния, точна типизация на образите, дълбокото тълкуване на текста, независимо дали е приказка, поезия, роман. Той осмисля и анализира художествения текст, преди да достигне единството между символ, образ и сюжет, превръщайки илюстрациите не само във визуален образ на литературния текст, но и в негов еквивалент. Към всяко литературно произведение той прилага специфичен подход, който намира израз и в пластичния език, и в използваната техника (туш, перо, колаж, темпера и т.н.).

Изкуството е за това, за да създава стимул за съществуване, за живот. Има и страдание, но има и любов и надежда, които крепят света“, казва Иван Кирков.

Тази си убеденост той успява да пресъздаде в своите илюстрации и рисунки, създавайки синтетичен образ, който показва различните лица на човешкия свят – идиличен, трагичен или комичен. 

 

тагове: иван кирков, изложба, картини, живопис, рисунки, lunion de paris, цанко церковски, елин плин, камен калчев, ран босилек